Софтуерният гигант публикува официално финансовите резултати за второто тримесечие на календарната годината. Microsoft продължават със стабилното представяне, което се дължи основно на доминацията при облачните услуги и приложенията за продуктивност. Компанията е оптимистична, че резултатите ще бъдат дори още по-позитивни през втората половина на 2021г.

Конкретните данни разкриват, че приходите на Microsoft са отчели ръст от 21% на годишна база и така достигат до $46.2 млрд. Друг важен показател във финансовите резултати е свързан с 47% увеличение в печалбата, която е $16.5 млрд. за периода между април и юни. Това е третото поредно тримесечие, в което компанията надвишава очакванията на анализаторите.

Увеличението достигна до 44% в началото на годината, като Microsoft завършиха 2021г., след като регистрираха 33% по-висока печалба. Облачният бизнес продължава да бъде най-печелившата дивизия на компанията.

 

 

Според официалните данни Cloud бизнеса отчита 30% увеличение през второто тримесечие. Популярните офис приложения и LinkedIn са допринесли с 25% повече приходи за същия период. Любопитното е, че дори More Personal Computing дивизията отчита добро представяне.

Оказва се, че подразделението за компютри с Windows и конзолите Xbox отчита ръст от 9% през второто тримесечие на 2021г. Акционерите също могат да са доволни, тъй като дивидента на всяка притежавана акция е $2.17 или 49%, съобщава Engadget.

Информацията разкрива солидни резултати от софтуерния гигант за цялата фискална година. През този период са отчетени приходи от $168.1 мрд., което е със 18% повече, спрямо 2020. Успоредно с това Microsoft отчитат 38% по-висока печалба от $61.3 млрд.

Втората половина вероятно ще затвърди полoжителните трендове в бизнеса на Microsoft.

 

Още от Digital: Microsoft е втората американска компания с пазарна капитализация над $2 трилиона след Apple