Microsoft опитаха да се възползват от големия интерес на потребителите към смартфоните със собствена мобилна платформа. Windows Mobile предложи интересна концепция за т.нар. "Live Tile" интерактивни икони, които намериха място и в интерфейса на Windows 8.

Въпреки това усилията на компанията не постигнаха желания успех, което принуди Microsoft да се фокусират към други бизнес възможности. Вероятно си спомняте смартфоните Lumia, които бяха популярни след като Microsoft купи Nokia през 2013г. Финансовите параметри на сделката бяха $7 млрд.

Само две години по-късно, обаче се оказа, че устройствата с Windows Phone не могат да се конкурират успешно с Android и iOS. Всичко това доведе до излизането на Microsoft от мобилната индустрия и уволнението на хиляди служители на Nokia.

Бъдещето на този бранд бе поставено на карта преди HMD Global да откупят правата за създаване, производство и дистрибуция на смартфони с името Nokia. Този път компанията се насочи към най-популярната мобилната операционна система, а именно Android.

 

 

Въпреки ангажимента към устройствата с Android е възможно отново да се стигне до партньорство между Microsoft и Nokia. Информацията е на специалисти на CCS Insight, които твърдят, че голяма американска компания ще купи бизнеса на Nokia през 2021г.

Най-вероятните кандидати за реализиране на подобна сделка са Microsoft и Intel, съобщава Forbes. Съществуват няколко много важни фактора, които биха ускорили продажбата на бизнеса на Nokia. На първо място трябва да се отбележи повишеният интерес на Microsoft към телекомуникационния сектор.

Софтуерният гигант вече придоби две подобни компании през годината, а именно Metaswitch и Affirmed Networks. В момента Nokia са един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване и важен фактор в изграждането на 5G инфраструктурата.

Влошените отношения между САЩ и Китай, както и изключването на Huawei от възможността да помогнат за създаването на 5G мрежи в страната също може да предпостави финализирането на сделката. Телекомуникационния сектор също така е все по-важен приоритет за Intel.

 

Още от Digital: Как Microsoft ще улеснят инсталирането на ъпдейти и драйвъри за Windows 10