Водещите технологични брандове са едни от най-богатите компании в света и предпочитано място за работа за милиони специалисти по цял свят.  Само преди година Apple имаше всички шансове да се превърне в първата IT компания, чиято стойност преминава границата от внушителните $1 трилион. Припомняме ви, че през февруари 2015г. пазарната капитализация на Apple бе $775 млрд. Огромната конкуренция в пазара на смартфони попречи на тези планове и днес компанията струва около $617 млрд. 

 

Според данните на финансови анализатори от Equities.com тази привилегия може да се падне на Microsoft, a не на Apple, съобщава PhoneArena. Днес софтуерният гигант е на трето място в тази класация и е изпреварен от Alphabet и Apple. Пазарната капитализация на Microsoft достига до $492 млрд., но въпреки това компанията има най-голям потенциал да стане първия IT бранд, чиято стойност е над $1 трилион. Причината е, че Microsoft имат по-гъвкав бизнес модел, повече капитал в наличност и печелят най-много от продажбата на своите продукти на пазара.

 

Голямото оръжие на компанията за постигането на тази цел е придобиването на LinkedIn. Oгромната ѝ потребителска база, както и факта, че Microsoft  е платила около $60 за всеки потребител на професионалната платформа, в сравнение с $218 при Facebook са сериозни предпоставки за бъдещ растеж. За да постигне тази цел софтуерният гигант трябва да дублира стойността на своите акции, което според анализаторите е възможно да се случи до края на десетилетието. 

 

Вижте какви са плановете на Microsoft за виртуалната и добавена реалност