ТikTok превърна идеята за споделяне на кратки клипове с подходящо аудио оформление в невероятен хит сред потребителите. Огромната популярност на заглавието е причината да виждаме все повече клипове споделени в приложението в други водещи платформи като Instagram, Messenger, Viber и др. 

Невероятната активност на потребителите вече превърна ByteDance, собственика на TikTok вече е най-скъпият стартъп в света. Разработчиците на приложението, обаче трябва да се справят и с редица проблеми, които наложиха бан на територията на Индия. Темата за спирането на TikTok в САЩ е изключително актуална през последните дни и може да се отрази сериозно на бизнес модела на ByteDance. 

Ситуацията ескалира до такава степен, че лично Доналд Тръмп потвърди плановете си да забрани TikTok. Единственият вариант да се избегне подобна възможност е да се реализира продажба на част от активите на приложението, които да спазят стриктните изисквания на правителството. 

Водят се усилени преговори между Microsoft и ByteDance, които да реализират на теория тази възможност.

 

 

Вече ви информирахме, че Microsoft имат 45 дни да финализират сделката с ТikTok. Този ултиматум е лично на американския президент, който изисква и създаването на 10 хил. работни места в страната. Желанието на софтуерния гигант да купи правата на приложението в САЩ не е случайно заради солидните финансови ресурси и имиджа на компанията сред потребителите. 

Microsoft купиха няколко алтернативни продукти през последните години като SwiftKey, LinkedIn и GitHub, което им позволява да разширят своята екосистема от услуги до повече потребители. Разговорите между компанията за купуване на TikTok ще продължат в следващите дни, като досега нямаше данни за финансовите параметри на подобна сделка.

Анализатори от Wedbush Securities са на мнение, че придобиването ще окаже голямо влияние над бизнеса на Microsoft. В случай, че сделката се реализира до 15 септември е възможно TikTok да увеличат пазарната капитализация на компанията с повече от $200 млрд. в следващите три години. 

Прогнозите са за 75-80% вероятност сделката да бъде финализирана в срока поставен от американското правителство.

 

Още от Digital: TikTok вече ще плаща на създателите на видео клипове