Apple решиха да намалят зависимостта си от външни производители с разработката на M1 процесора. Този чип използва технологии на ARM и се отличава с впечатляваща производителност. Само след дни ще бъде представена новата версия на MacBook лаптопите, които се очаква да имат актуализирана версия на процесора.

В интернет се появиха данни от обява за работа, от която разбираме, че Microsoft също могат да последват същия пример. Дивизията отговорна за разработката на Surface устройствата вече търси да наеме хардуерни специалисти. Приоритет за екипа ще е разработката на следващото поколение устройства с този бранд.

Изглежда, че Microsoft искат да подобрят ефективността и сътрудничеството между софтуерната и хардуерната дивизия, която създават Surface устройствата. Разработката на собствен процесор може да подобри прозиводителността и да осигури по-добри възможности за конкуренция с Apple.

 

 

 

Конкретни детайли и технически параметри над хардуер, над който се работи все още не са известни, съобщава HotHardware. Концепцията на Microsoft не е изненадваща, но реализацията е доста трудно начинание. Резултатите от бенчмарковете показват, че Apple M1 отчита невероятна скорост на работа, но също оптимизира и консумацията на енергия.

Мicrosoft ще трябва да предложат хардуер, който има сходната бързина, но и гарантира дълъг живот на батерията. В миналото компанията си е партнирала с Qualcomm в създаването на SQ1 и SQ2 чиповете в Surface Pro X. Този път ще се нуждаят от още повече иновации, за да гарантират успеха на амбициозния си проект.

 

Oще от Digital: Microsoft разкри защо Windows 11 работи по-бързо от Windows 10 на един и същ хардуер