Windows 10 има на разположение два имейл клиента – Mail и Outlook. И двата имат своите предимства и недостатъци, което повдига и логичния въпрос – кой е по-добър и кой да използваме? MakeUseOf помага да намерим отговора чрез сравнение между двете приложения.

 

Безплатен ли е Outlook?

Всъщност, не. Приложението винаги е било платено още от самото си създавне. Днес е неразделна част от Office 365 Personal и Home, но не се предлага в Office 365 Student. Така че, за да се използва Outlook, първо трябва да имаме абонамент за Office.

 

Междувременно Mail е безплатно приложение и вградено в практически всички версии на Windows 10. Заедно с него идва и Calendar, като отделно приложение, но двете са свързани и не могат едно без друго.

 

Използването на имейл

Логично, това е най-важната част от двете приложения. За базова имейл кореспонденция и двете приложения се справят еднакво добре.

 

Когато ни трябват повече функции обаче, то Outlook започва да се откроява. Outlook предлага функции за изпращане на имейли като обикновен текст, да почиства нишките с много мейли и др. Предлага и функция за разделяне на имейлите по категории, поддържа IRM съобщения и има функция за игнориране на податели. Outlook има още и възможност за създаване на правила за действие при получаването на определени имейли, може да изтегля и съхранява писмата локално и др.

 

 

В Mail тези функции липсват, като фокусът пада върху бързата, семпла и лесна комуникация. Mail е по-удобното приложение за използване на устройство с тъчскрийн и предлага функция за създаване и програмиране на жестове, докато Outlook няма такава.

 

Работата с контактите

Втората най-важна функция на мейл клиентите е работата с контактите, които имаме. Mail използва наличните контакти в приложението People на Windows 10. Освен това отделно може да се добави връзка с акаунти в Outlook.com, Live, Hotmail, Gmail, Yahoo, Exchange, iCloud. Може да се добави и всеки IMAP и POP3 акаунт. Те се подреждат в отделни менюта в страничната лента на приложението. Редактирането на контактите обаче стара през приложението People.

 

 

Outlook от друга страна работи с всеки акаунт, който бъде добавен по традиционния начин. Освен това има и опция за добавяне на контакти от локален файл, както и може те да бъдат експотирани в такъв.

 

Календарите

Mail използва приложението Calendar, което идва заедно с него. Календарите могат да се синхронизират с въведените акаунти вMail. Поддържа и CalDAV файлове, може да се използва и с облачни канлендари и др. Като цяло приложението е идеално аз обикновени потребители.

 

 

Outlook има същите функции, както и още няколко допълнителни, които са насочени към бизнес потребитеи. Сред тях са предлагане на нови дати за събитията, споделяне на календара с други, позволяване на колеги да редактират вашия календар, препращане на срещи, образуване на групи и др. Освен това календарът на Outlook е вграден в приложението и не се налага използване на допълнителна програма.

 

Интеграцията с други приложения

Mail е приложение, което залага на семплото. Затова не предлага интеграция с други приложения като Google Drive, Evernote и т.н. „Интегрирано“ е само с People, Calendar и To-Do, които са дело на Microsoft.

 

Outlook от друга страна залага на интеграцията с много допълнителни програми. То може да се използва с целия Office пакет, а чрез AppSource магазина на Microsoft може да се изтеглят добавки за десетки други приложения, включително Salesforce, Boomerang, Dropbox и др. Всичко се интегрира директно в Outlook, което прави работата с повече приложения много удобна.

 

Кое от двете приложения да изберем?

Отговорът зависи от индивидуалните нужди на всеки потребители. Outlook е по-подходящ за бизнес потребители или крайни потребители, които имат нужда от повече и специфични функции. Outlook предлага огромен набор от функции, така че за всеки има по нещо, но в повечето случаи всичко това е прекалено много за крайните потребители.

 

За обикновени потребители, начинаещи или хора, които просто искат удобен начин бързо да изпращат кратки имейли, то Mail е напълно достатъчен и подходящ избор. Ще върши идеална работа и може да се синхронизира с няколко имейл акаунта от различни места, което спестява обикалянето из пощенските кутии.

 

Още от Digital: Как да настроим след колко време да бъде изпратен имейл в Gmail за Android