Internet Explorer е обект на сериозни критики свързани с бавната скорост на работа и сигурността на личните данни. Именно това доведе и до премиерата на новия Microsoft Edge, който може да се използва в Windows 10. Последните данни на NetMarketShare разкриват, че броя на потребителите, които работят с Internet Explorer(IE) продължава да намалява със стабилни темпове. Благодарение на тях разбираме, че само през октомври 40 млн. души са преминали към други уеб браузъри. 

 

Изследването на анализаторите показва, че пазарния дял на всички версии на IE, заедно с Microsoft Edge е 28.3%, информира DigitalTrends. Това е спад от 2.3% спрямо предходния месец. Потребителите проявяват все по-малък интерес да използват популярния преди години браузър и се очаква неговия дял да спадне под 25% през декември. Тенденцията ще продължи с пълна сила и през 2017г. Oт NetMarketShare смятат, че до края на март тази стойност ще се свие до под 20%.

 

Google Chrome продължава да доминира пазара на браузъри и се използва от 55% от потребителите. Mozila също се представят добре през октомври и успяват да увеличат своя дял от 9.19% до 11.1%. Oсновната причина за популярността му са новите функции, които компанията представи през последните седмици. Заключението на анализаторите е, че всички браузъри разширяват присъствието си за сметка на Internet Explorer. По всичко личи, че възможностите на Microsoft да се противопоставят на тази ситуация са доста ограничени. 

 

Вижте как да изключим Internet Explorer в Windows 10