Паролите продължават да са най-слабото звено от онлайн присъствието ни в интернет, защото много хора подценяват важността на този фактор. Неслучайно комбинации като "123456", "qwerty" или "password" продължават да оглавяват годишните класации за най-популярни пароли в интернет. Излишно е да казваме, че това улеснява значително хакерите и е причината толкова много потребители да стават жертва на кибернападения. Технологичните компании насърчават използването на двуфакторна автентикация, сензори за пръстов отпечатък и дори скенери за разпознаване на лицето, за да гарантират сигурността ни. 

 

Microsoft работят над интересна идея, която ще позволи на потребителите да отключват компютрите с USB флашки, на които има четец за пръстов отпечатък. Необходимо е само да свържете флашката към устройството и да поставите пръста си върху нея, за да се идентифицирате и стартирате машината. Компанията вече ъпдейтва своята Windows Hello платформа с идеята да предложи тази функционалност на потребителите и да осигури поддръжка за FIDO2 базираните ключове за сигурност, предаде SlashGear. Концепцията е подходяща особено, когато се намирате на публично място.

 

 

Бизнес потребителите ще имат най-голяма полза от подобна функция, тъй като ще са сигурни, че никой няма да види паролата или да отключи компютрите им, дори ако в офиса има много хора. Все пак ще е необходимо да носите USB флашката със себе си и да се погрижите, че няма да я загубите, за да се логвате по този начин в компютрите с Windows 10. Разбира се можете да продължите да използвате като резервен вариант PIN код или парола, за да добавите още едно ниво на сигурност. Microsoft вярват, че подобни методи са бъдещето, което ще сложи край на класическите пароли.

 

Oще от Digital: Мicrosoft ще премахнат паролите в следващата версия на Windows 10 S