Microsoft се намират в напреднала фаза на преговори за придобиване на компанията Nuance, която специализира в технологиите за изкуствен интелект. Финансовите параметри на сделката вероятно ще достигнат до $16 млрд.  Според данни на Bloomberg актуалната оферта на Microsoft предлага $56 на акция, което е с 23% повече от стойността им на борсата.

Разговорите продължават, като е възможно сделката да бъде потвърдена официално в следващите дни. Nuance са специалисти в разработката на Speech AI системи и също така помогнаха на Apple в създаването на виртуалния асистент Siri. В момента продуктите на компанията намират разнообразно приложения от технологичната индустрия, през сектора на автомобили до медицината.

Съвместен проект на Microsoft и Nuance позволи създаването на технология, с която лекарите могат да записват разговорите по време на своите визити на пациенти. След това тези данни се въвеждат в електронен регистър, който улеснява откриването на полезна информация за всеки пациент.

 

 

Най-популярният продукт от портфолиото на Nuance е софтуера за гласово разпознаване Dragon. Компанията е генерирала $91 млн. печалба и приходи от $1.48 млрд. през изминалата фискална година. Това е сериозно подобрение, спрямо загубата от $217 млн. регистрирана година по-рано.

Финансирането на сделката няма да бъде проблем за Microsoft, които имат пазарна капитализация от $1.93 млрд., съобщава BusinessInsider. Реализирането на сделката може да превърне Nuance във второто най-голямо придобиване в историята на Microsoft. Припомняме ви, че LinkedIn е най-скъпата сделка на софтуерният гигант, който плати $24 млрд. за платформата през 2016г.

Изкуственият интелект е ключова технология за развитието на облачната инфраструктура на Microsoft. Eвентуaлно придобиване ще предостави повече възможности за успешна конкуренция с Google и Amazon.

 

Oще от Digital: Изкуственият интелект ще измести човешкия персонал в киберсигурността до 2030г.