Ситуацията около хитовото приложение продължава да се задълбочава с всеки изминал ден. Американският президент вече потвърди плановете си да забрани TikTok в страната. Единствената добра новина за разработчиците на заглавието е, че Мicrosoft имат 45 дни да финализират сделката с TikTok

Това представлява единственият шанс американските потребители легално да продължат да използват заглавието. Aко не бъде постигната сделка след изтичането на този срок TikTok ще бъде забранено в САЩ от 15 септември. Все пак Мicrosoft са доста активни и вече водят активни преговори с ByteDance - които са собственици на TikTok. 

Първоначално дискусиите са фокусирани около възможността софтуерния гигант да купят американското подразделение на приложението. В крайна сметка се оказва, че Microsoft са променили решението си и вече искат да придобият контрол над целия бизнес на TikTok, включително структурите им в Индия и Европа, съобщава Reuters.

Интензивните разговори между двете страни продължават с пълна сила. 

 

 

Основният мотив зад желанието на Microsoft да купят целия бизнеса на TikTok е свързан с редица технологични препятствия. Отделянето на бизнес операциите на приложението в различните страни по такъв начин, че да гарантира безопасността на личните данни и да спазва регулаторните норми е много трудна задача.

В определени случаи може да се необходими години да се раздели ефективно, което напълно обезсмисля тази възможност. Новината за добавянето на други райони като Индия и Европа към бизнес предложението на Microsoft бе разпространена от Financial Times.

Компаниите не са коментирали официално информацията. Припомняме ви, че софтуерният гигант разкри намеренията си да купи бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Конкретните финансови параметри не са публикувани, но се очаква сумата да сделката да надхвърли $50 млрд.

Със сигурност това ще продължи да е една от най-дискутираните теми в индустрията през следващите седмици.

 

Oще от Digital: Microsoft може да спечели $200 млрд. от сделката с TikTok след 3 години