Софтуерният гигант се е съгласил да направи интересна бизнес инвестиция в компанията OpenAI, която ще достигне до $1 млрд. Припомняме ви, че този бранд бе сформиран от популярни имена като Илон Мъск и Сам Алтман преди три години с идеята да ускори еволюцията на изкуствения интелект. Една от целите на OpеnAI е да не се допусне технологията да стане враждебна към потребителите, а вместо това да бъде полезна за всички, съобщава TechCrunch.

 

Мicrosoft потвърдиха, че са сключили "дългогодишно стратегическо партньорство" с OpenAI. Съгласно сътрудничеството им двете компании ще разработват заедно по-добри AI технологии за компютри и центрове за данни. По този начин софтуерните решения на OpenAI ще бъдат интегрирани към облачната платформа Azure, a настоящите услуги на OpenAI ще бъдат оптимизирани да работят с нея. Microsoft ще имат приоритетен достъп до бъдещите иновации на своя нов партньор.

 

 

Инвестицията от $1 млрд. ще се използва за финансиране на проекти в следващите пет години. От Microsoft се надяват заедно с OpenAI да подобрят осезаемо възможностите на своята облачна услуга Azure. Трябва да отбележим, че и други големи акционери също проявяват интерес към OpenAI. Сред тях личат имената на Рийд Хофман, Джесика Ливингстън, Петер Тиел, както и конкурентната платформа Amazon Web Services (AWS). Допълнително ще разбираме повече за този проект.

 

Oще от Digital: Четири нестандартни приложения на изкуствения интелект