Несъмнено един от най-големите проблеми в технологичните устройства със софтуер е възможността те да бъдат заразени със зловреден софтуер и да бъдат хакнати. Това важи с пълна сила, както за настолните компютри, така и за лаптопите, смартфоните, таблетите и дори Smart телевизори и всякакви други устройства в които този зловреден код може да се настани и да започне да прави бели.

Редица компании работят постоянно по повишаването на сигурността в Интернет, като най-доброто решение е повишаването на сигурността да става директно на ниво операционна система.

 

 

Последната новина в борбата с вирусите онлайн идва като плод на сътрудничество между двата гиганта Microsoft и Intel. Те обявяват, че имат изцяло нов подход към класифицирането на зловреден софтуер, като го превръщат в изображение.  

Визуализирането на вирусите става с помощта на техният плод, който е наречен STAMINA (не го бъркайте със STAMINA Modе при смартфоните на Sony преди години). Зад тази абревиатура стои „Static Malware-as-Image Network Analysis“, което в превод означава „Статичен мрежов анализ за злонамерен софтуер като изображение“. Както подсказва и наименованието му, STAMINA превръща зловредните кодове в изображения със сив и неприятен цвят.

Преобразуването на информацията става чрез двоичен формат на входния файл, който чрез поток от пиксели го превръща в картина с размери, които варират в зависимост от различни аспекти, като например размер на файла.

По данни на ZDNet, в основата на проекта стои AI изкуствен интелект, който се самообучава посредством огромното количество данни, които Microsoft е събрал от инсталациите предварително чрез своя Windows Defender.

Чрез новата функция на Microsoft и Intel, зловредният софтуер, просто ще се превръща в гигантски не много привлекателни снимки, без да може да навреди на устройствата ви.  

 

 

Оказва се, че STAMINA е изключително  ефективна при класифицирането на злонамерен софтуер, като бележи успеваемост от над 99 процента. Разбира се не липсват и минуси. За момента STAMINA  се справя отично с по-малки файлове, но се затруднява с по-големите такива.

Това разбира се не спира технологичните гиганти в мисията им в борбата с хакерите и те продължават да работят по проекта си. Хакерите обаче също не спят. Особено в условия на домашна карантина като сегашната, породена от COVID-19, хакерите са се активизирали значително и постоянно създават нови и нови заплахи потребителите онлайн.

Още от Digital.bg: Специални филтри ще ни помагат да откриваме по-лесно нови приложения в Google Play