Microsoft се оказаха принудени да създадат изцяло нова версия на своя уеб браузър. Съществената промяна в актуализирания Edge е факта, че използва Chromium кода с отворен кода. Още в началото на годината ви съобщихме, че новата версия на Microsoft Edge вече е достъпна за Windows, macOS, Android и iOS. Преминаването към Google Chrome енджина означава, че двата уеб браузъра изглеждат и работят по сходен начин. Въпреки това съществуват и осезаеми разлики в рeалното представяне на двeте заглавия.

 

Използвaнето на Blink енджина на Google Chrome позволи на Microsoft да отстранят някои от големите недостатъци на уеб браузъра. Потребителите могат да очакват по-бърза скорост на работа както и достъп до колекциятa от приложения в Chrome Web Store. Въпреки подобренията се оказва, че Google не са доволни от резултата, който Microsoft са постигнали за адаптиране на заглавието към техния енджин. Именно заради това Google започнаха да възпроизвеждат предупредителни съобщения до потребителите на Microsoft Edge.

 

 

Текстът към съобщението уведомява потребителите, че Microsoft Edge не е достатъчно сигурен браузъра и подканя да преминат към Google Chrome. Тук е момента да отбележим, че други алтернативни браузъри като Vivaldi и Brave също използват кода на Chromium. В този случай, обаче Google не показват подобни нотификации, информира WindowsLatest. Засега няма официални детайли, които да аргументират поведението на компанията включително и защо опитва да отвлече вниманието на потребителите от конкурентния браузър.

 

Oще от Digital: 10 типа данни, които уеб браузърите събират за нас