Проблемите на Microsoft в сегмента на уеб браузърите накараха компанията да разработят изцяло нова версия на Edge. Съществената разлика е, че модернизирания браузър вече използва Chromium енджина и предоставя достъп до съдържанието в Chrome Web Store. По този начин Microsoft се надяват да отстранят досегашните недостатъци и да гарантират, че Microsoft Еdge вече предлага достатъчно висока скорост и също така предпазва максимално потребителите от заплахи в интернет. Ако разполагате с Windows 10 устройство вероятно от любопитство вече сте тествали сами възможностите на актуализирания Edge.

 

Популярността на операционната система е именно фактора, който Microsoft очакват да накара повече хора да работят с уеб браузъра в своето ежедневие. Стратегията на компанията изглежда започва да дава желания резултат. Статистически данни от последния доклад на NetMarketShare разкриват, че в момента Microsoft Edge има 7.59% дял в пазара на браузъри. Това означава, че вече има минимално предимство пред Mozilla Firefox, които отчитат 7.19%, съобщава TechRadar. Така само три месеца след премиерата си новия браузър на компанията започва да увеличава присъствието си. Трябва да отбележим, че изследването на NetMarketShare обхваща месец март.

 

 

От информацията разбираме, че Internet Explorer има пазарен дял от 5.87%, докато Safari се използва от 3.62% от компютрите. Най-популярният браузър продължава да бъде Google Chrome с 68.5% дял при десктоп устройствата. През последният месец Mozilla Firefox е загубил 0.38% от позициите си, което има основно значение за загубата на втората позиция в пазара на уеб браузъри. За същият период Microsoft Edge е увеличил присъствието си с 0,21% показват още данните на NetMarketShare. По всичко личи, че конкуренцията между тези две заглавия ще продължи и в следващите месеци.

 

Разликата от 0.4% минимална и времето ще покаже кой браузър ще успее дългосрочно да се утвърди на втората позиция. Факт е, обаче, че новия Microsoft Edge предизвика доста положителни коментари след премиерата си през януари. Това показва, че компанията е открила как да премахне всички недостатъци на предходната версия. Със сигурност възможността да работят с разширенията от Chrome Web Store е ключово подобрение в Microsoft Edge. Новата версия също така предлага допълнителни софтуерни оптимизации и разнообразни възможности за персонализация.

 

Още от Digital: Microsoft планират да добавят нови функции за сигурност в браузъра Edge