Виртуалната клавиатура на операционната система често е обект на негативните критики. Поддръжката за тъчскрийн устройства е проблем за Microsoft още от премиерата на Windows 8.1. Компанията все още търси оптималния баланс, който да предостави по-добра алтернатива на мишката и клавиатурата в Windows 10.

Разработчиците вече тестват подобрена "Touch Optimized" клавиатура в Dev Channel каналите на операционната система. Изглежда, че Microsoft подготвят не само нови функционалности, но и оптимизации на интерфейса, които да улеснят използването на виртуална клавиaтура в Windows 10.

Тъчскрийн клавиатурата има още по-изчистен дизайн и актуализирани оформления на клавишите, чиято цел е да подобряват прецизността при натискане на бутоните. Обновената визия е допълнена още от нови анимации и звуци на клавишите, поддръжка за GIF файлове, разнообразна колекция от емоджита и допълнителни настройки в менюто.

Лентата с инструменти вече ще има Touch Keyboard бутон, с който можете да активирате бързо виртуалната клавиатура на компютрите. 

Компанията обещава и подобренията във вградената функция Voice Typing за гласово въвеждане на текст, което може да е полезно в множество ситуации. Необходимо е да изберете клавишната команда "Win+H" или бутона с формата на микрофон на клавиатурата, за да включите гласовите команди. Voice Typing вече поддържа 14 различни езика, но техния брой ще продължи да се увеличава.

Вмъкването на GIF файлове става с клавишните комбинации "Win + [.]" и "Wind + [;]". Aктуализираният интерфейса използва дизайнерски линии на Fluent Design концепцията, както и някои подобрения от Windows 10X. Предстоят още тестове в Insider Preview версиите на Windows 10 преди всички потребители да имат достъп до виртуалната клавиатура.

Следващият голям ъпдейт Windows 10 ни очаква през пролетта.

 

 

Oще от Digital: Как да работите на компютър с Windows 10, ако ви е счупена клавиатурата