Концепцията за ново поколение гуми за автомобили, които не използват въздух не е нова. Вече сме виждали прототипи на подобни модели, но ще са необходими години преди да станат реалност. Eдин от лидерите в индустрията, а именно Michelin стартира иновативен проект със специалисти на General Motors (GM), който има за цел да ускори този процес. Двете компании заедно са разработили уникалния прототип "Unique Puncture-Proof Tire System" (Uptis), съобщава Engadget.

 

Всъщност това е гума, която е предназначена за автомобили, които се произвеждат серийно и е изградена като съчетание от композитна гумена смола, в която са вградени нишки от фибростъкло. Тестовете на Michelin показват, че Uptis позволяват достигането на високи скорости, с които асоциираме движението по магистрала. Досега всички подобни прототипи можеха да функционират при забавяне на скоростта, а не при постоянно ускорение. GM започват тестове в следващите месеци.

 

 

Компанията планира да използва Uptis в лимитирана серия aвтомобили от серията Chevy Bolt. В случай, че няма неочаквани проблеми се очаква масовото производство на уникалните гуми да стартира през 2024г. Oт Michelin твърдят, че предимствата на подобен продукт са разнообразни и са свързани не само със сигурността, но и с намаляването на разходите.  Успоредно с това GM виждат голям потенциал в Uptis и новата генерация електрически и автономни автомобили.

 

Още от Digital: Michelin искат да създадат първите автомобилни гуми, които използват дървесина