Американската компания Tesla, която е притежание на Елън Мъск се радва на солидни продажби на своите атрактивни електрически автомобили, което кара все повече традиционни брандове в този сегмент да разработват собствени модели, които да се конкурират с тях. Eдин от най-големите производители в този сегмент, а именно Mercedes-Benz разбира се няма как да остане встрани от тази пазарна ниша и вече разработва собствен кросоувър от най-висок клас. В момента инженерите на германския концерн са го кръстили с кодовото име ELC, като официалната му премиера се очаква да се реализира през 2018г., предаде DigitalTrends. 

 

Компанията не бърза с представянето му, тъй като иска да изпипа всеки един детайл от него и модела ще е базиран на новата платформа на Mercedes-Benz, която се казва Electric Vehicle Architecture (EVA). Тя е създадена с идеятa да изведе на различно ниво възможностите на електрическите автомобили, като предстоящия SUV ще споделя дизайнерските линии на иновативния GLC Coupe. Приликите между тях, обаче ще са свързани само с екстериора, тъй като новия модел от висок клас ще има много по-аеродинамичен силует и ще е оборудван с литиево-йонна батерия от последно поколение на Mercedes-Benz. 

 

Данните разкриват, че тя ще е разположена под купето, като върху всяка една ос ще е монтиран електрически двигател и атрактивния SUV на компанията ще има мощна електрическа трансмисия. Най-скъпата му конфигурация ще има мощност от 536 конски сили и ще може да изминава до 400 километра с едно зареждане на батерията, което е доста добро постижение. Меrcedes-Benz се очаква да продават и по-евтините версии на модела, като според данните те ще могат да бъдат купени на европейския пазар за приблизително €50 хил. 

 

 

Вижте Bentley Bentayga е най-бързият сериен SUV автомобил в света