Често получаваме зрителски и читателски питания, в които се интересувате, какъв Wi-Fi 6 рутер да си купите. Вариантите са много, но ако бюджета ви е по-ограничен, то задачата става малко по-трудна, но не и невъзможна. За целта направихме проучване на пазара в момента и открихме един рутер, който успя да привлече вниманието ни, не само с маркера Wi-Fi 6 на кутията си, но още с изключително достъпната си цена и с няколко много приятни други екстри. Уважаеми дами и господа, в това свое видео ревю Digital.bg ще ви запознае подробно с двулентовия AX1800 Wi-Fi 6 рутер Mercusys MR70X .

Това е красивата голяма червено-черна кутия, в която идва Mercusys MR70X. Не се подлъгвайте по размерите ѝ, рутерът е много по-малък и компактен - 208.8мм на 171.6мм с 41.7мм дебелина. В кутията освен рутера, намираме захранващ кабел и Etehernet LAN, което ще отбележим като екстра, защото някои производители на слагат такъв в окомплектовката и така създават известно неудобство на потребителите. За щастие политиката на Mercusys потребителски насочена и не ни се налага тепърва да търсим кабел за свързване.

Дизайнът на устройството е ефектен, футуристичен и изчистен. Материалите от които е направен изглеждат достатъчно качествени. Същото можем да кажем и за сглобката на отделните елементи. Рутера е предвиден за настолно поставяне върху хоризонтална повърхност, но предвид, че теглото му е доста леко, спокойно можете да използвате двойна лепенка и да го монтирате вертикално върху стена. Антените позволяват това, защото с широк диапазон на настройка.

 

 

Когато обърнем с гръб MR70X към нас, намираме общо 3 LAN както и оцветен в бяло WAN Gigabit порт. Той служи за жично свързване към интернет мрежата на доставчика ви, а с останалите портове, можете да свържете различни устройства в дома или офиса си. Обикновено това са Smart телевизора или десктоп конфигурацията ви.

В задната част се намират още захранващия порт и мултиофункционален бутон, с който от една страна можете да рестартирате мрежата си, макар и това да ви се налага наистина рядко, а от друга да се възползвате от WPS функцията на рутера. Зад тази абревиатура стои Wi-Fi Protected Setup, който ви позволява да свързвате към MR70X други устройства, без да се налага да въвеждате парола върху тях. Свързването става автоматично при натискане на бутона.

 

 

Време е да свържем кабелите и да активираме рутера. Свързването става лесно и бързо. Акцентираме върху това, защото понякога се случва тествайки рутери да се сблъскваме с проблеми, които налагат многократно рестартиране и преинсталиране, но очевидно Mercusys са се справили добре със задачата по конфигурирането на MR70X и зялото свързване стана за по-малко от минута. В случай, че се чудите, къде се намира първоначалната парола за Wi-Fi мрежата на рутера - погледнете гърба на устройството, тя е залепена там.

Админ профил и всички останали настройки на рутера могат да се направят посредством фирмения потребителски интерфейс на сайта mwlogin.net или чрез IP адреса 192.168.1.1 Впечатлени ни прави, че интерфейсът тук е много добре и интуитивно подреден. Дори за първи път да ви се налага да конфигурирате рутер, ще се справите бързо и без излишни нерви. Ако сте ползвали рутер на TP-Link, менюто ще ви се стори доста познато. Разглеждайки настройките не можем да не отбележим приятната изненада, която имаме, откривайки наличието на стандарта за онлайн безопасност WPA3, с който към настоящия момент, все още не могат да се похвалят всички рутери.

 

 

Сега настройваме антените на MR70X, за да покриват най-добре диапазона на апартамента в който се намираме и сме готови за практическите си тестове си. Нея обаче сме отделили в отделно подробно видео ревю, което предстои да видите в Digital.bg. Там ще ви запознаем подробно с хардуера на рутера на Mercusys, както и със същността на функциите OFDMA, MU-MIMO и Beamforming. Интересното тепърва предстои.

 

 

Тук само ще избързаме да ви издадем, че благодарение на Beamforming функцията на общо четирите антени, интернет сигнала се разпределя идеално във всички помещения в които е поставен рутера. По време на тестовете ни в голям четиристаен апартамент, не маркирахме нито една зона със слабо покритие. Дори на места, където устройствата на които приемаме интернет, се намират през две стени от рутера.