Още от Digital.bg: Защо Sony PlayStation 4 няма да поевтинее

 

Днес приемаме автомобилите за нещо нормално, без което повечето от нас не могат в ежедневието си. Тези превозни средства имат вече 130-годишна история. Първият от тях бил измислен и патентован от създателят на компания Mercedes-Benz Карл Бенц през далечната 1885 година.

Един от ключовите елементи във всеки автомобил, който се появява непосредствено след създаването им бил километраж. Първият такъв бил механичен и се монтирал от 1901 година в Oldsmobile Curved Dash Runabout.

С времето километражът започнал да придобива и други функционалности, различни от тази само да показва моментната скорост. Така се появил оборотометът, през 1958 година и първообразът на бордовият компютър бил показан за пъри път при Saab GT750 и носел името Halda Speedpilot.

Днес обаче живеем в ерата на дигитализациите, като автомобилът се превръща в голям сложен компютър, в който си партнират стотици по-малки. А от какво задължително има нужда един мощен компютър? Разбира се, че дисплей на който да се вижда и управлява всичко случващо се с него.

 

 

Последната новост в това отношение идва от Mercedes-Benz, които показаха официално своя EQS MBUX Hyperscreen. Дисплей, който ще се интегрира във високия клас нови модели на компанията.

Той заема цялото табло на автомобила и се състои от общо 3 отделни OLED дисплея, които са обединени в един голям, който заема цялото „торпедо“ на автомобила. Едната зона е зад волана и служи за основните контролни функции и показатели на автомобила, другата е централно и е с основна навигационна цел, а в дясно е мултимедийната част, функцията на което е по-скоро насочена към пасажера на предната седалка. Това е така нареченият „Co-driver display“.

 

 

Mercedes са помислили и за сигурността, върху целият дисплей стои защитно Corning Gorilla Glass стъкло, което не му позволява да се надраска или счупи при директен натиск.

В минималистичният дизайна на дисплея са включени и ефектни аналогови елементи, в лицето на алуминиевите контролери на климатичната система в двете крайни части.

 

 

Дисплеят разполага със самостоятелен компютър, който му партнира при управляването на AI изкуствен интелект. Компютърът е 8-ядрен, с 24GB оперативна RAM памет, като скоростта за трансфер на информация е цели 46.6 GB/s.

От дисплея, водачът може да проследи различни неща, като навигация, телефонни разговори, съобщения, свързаност, климатизция, мултимедия и енергийна консумация. По време на презентацията си Mercedes определят принципът на работа на новата система като принцип на нулевият слой, при който всичко се случва интуитивно, без излишно разсейване. Системата се самообучава и в един момент сама разбира какво искате или от какво имате нужда. Доста шофьори дават имена на автомобилите си, е с това нововъведение, автомобилът вече е същество със свой собствен изкуствен интелект.

 

 

Посредством камери и невронни сензори, дисплеят е постоянно свързан с всички хора, присъстващи в колата. Te са част от така нареченият "customer-centric user interface". Системата разбира кои приложения се използват и кои не, от кои има нужда на дисплея или ги оставя във фонов режим. Hyperscreen е насочен и към електромобилността, като помага за правилното консумиране или зареждане на електроенергия при електромобилите и хибридите на компанията.

 

За първи път MBUX Hyperscreen ще бъде използван в електрическият Mercedes EQS, който немците ще покажат малко по-късно през 2021 година. Във видеото което сме приложили над тази статия, можете да видите силуета на това 4-врато купе, което ще може да измине до 700 километра са едно зареждане на батериите си.