Експерти по сигурността откриха две нови заплахи за сигурността на потребителите, които на практика излагат почти всяко едно устройство произведено през последните 20 години. Имената им са Meltdown и Spectre, като те осигуряват на хакерите достъп до цялата информация съхранявана в компютрите. Въпросните заплахи им позволяват от разстояние да контролират начина, по който работи процесора и неприятното е, че засягат всички водещи операционни системи: Windows, macOS и Linux, предаде TheVerge.

 

Meltdown и Spectre са проектирани да заобикалят защитата на процесорите на Intel, но излагат на риск и AMD базирани машини. ARM потвърдиха, че някои Cortex-A архитектури също са изложени на риск. Това означава, че двете заплахи могат да компрометират не само компютрите, но също лаптопите, смартфоните и сървърите на големите производители. Уязвими са и устройствата с Android и Chorme OS. Така Meltdown и Spectre се превръщат в едни от най-големите заплахи за сигурността ни в последните години.

 

Очаква се в следващите седмици да бъдат предоставени софтуерни ъпдейти, които да предложат защита за водещите операционни системи. Microsoft вече работят над актуализация за Windows 10, а Google ще представят нова версия на Chrome OS до края на месеца. Apple отказаха да коментират ситуацията, но според непотвърдени данни работят над ъпдейт за macOS. Все още няма яснота точно колко устройства с Linux са изложени на риск от двете нови заплахи.

 

Вижте четири начина да хакнат компютъра ви без интернет