Мобилната индустрия е изключително конкурентен пазарен сектор, който е източник на стотици милиарда приходи годишно. Водещите производители с Android са изключително активни по отношение на иновациите. Това важи в пълна степен и за хардуерните технологии. През последните няколко тримесечия MediaTek се утвърдиха като все по-сериозен конкурент на Qualcomm в пазара на процесори за смартфони.

Агресивната стратегия на компанията им позволи да разширят влиянието си от началото на 2021г., като вече ви съобщихме, че MediaTek е най-големият производител на процесори за смартфони през изминалата година. Продължаващият недостиг на компоненти създава големи затруднения на производителите, но въпреки това се очаква стабилизиране на ситуацията в месеците до края на 2021г.

Пазарни анализатори от Counterpoint публикуваха традиционния си доклад, който обхваща пазара на процесори за смартфони през второто тримесечие, съобщава TechRadar. Резултатите са интересни и показват, че MediaTek вече притежават 43% дял, което е рекордно постижение за тайванския производител.

 

 

Данните очертават сериозно увеличение от 17%, в сравнение с присъствието на MediaTek през второто тримесечие на 2020г. Голям принос за представянето на компанията оказват процесорите за 5G смартфоните, които се радват на все по-голям интерес в световен мащаб. Тези трендове са допълнени и от солидни доставки на 4G чиповете за бюджетния клас.

В същото време Qualcomm ще трябва да се задоволят с 24% от продажбите в периода между април и юни 2021г. По този начин компанията губи 4%, спрямо второто тримесечие на миналата година. Oт Counterpoint разкриват, че Snapdragon серията е генерирала 55% от доставките на 5G процесори през второто тримесечие. Другият важен фактор от стратегическо значение за Qualcomm е партньорството с Apple.

Създателите на iPhone генерират 14% от доставките в световен мащаб и са важен източник на приходи за своя партньор. Популярността на смартфоните от серията Galaxy позволява на Samsung да заемат четвърта позиция със 7%. Третият най-голям производител за второто тримесечие е UNISOC, които притежават 9% дял и така изпреварват знаменития си конкурент.

 

Още от Digital: Първите 4-нанометрови процесори за смартфони ще са дело на MediaTek