Huawei и Samsung са единствените производители на Android смартфони, които сами си произвеждат процесорите. Всички останали се обръщат към Qualcomm и MediaTek, за да отговорят на нуждите си от мобилни чипове.

 

Двете компании са доминиращи доставчици на чипсети от трети страни в продължение на няколко години, след изтеглянето на Texas Instruments, Intel и NovaThor на ST-Ericsson от сектора.

 

От Android Authority са събрали полезна информация за MediaTek и Qualcomm.

 

Технологията на процесора

Qualcomm създава собствени Kryo ядра. Но от 2017 година компанията възприе полу-персонализиран дизайн, наречен Kryo Gold или Kryo Silver. Тези проекти се базират на стандартните Arm CPU ядра, с няколко подобрения за консумация на енергия и производителност. Междувременно, MediaTek използва стандартните Core CPU ядра за своите процесори, без да ги променя.

 

Qualcomm използва най-новите и най-мощни Arm CPU ядра, които са налични, какъвто е случаят с новия Snapdragon 675, за разлика от MediaTek. Или с други думи Qualcomm и MediaTek използват едни и същи CPU ядра, но Qualcomm разчита на най-новите.

 

CPU – тайното оръжие на Qualcomm

Графичните процесори са най-голямото предимство на Qualcomm, благодарение на технологията Adreno, която компанията купи от AMD (Adreno е анаграма на Radeon, бранд на AMD за графични процесори).

 

Arm Adreno GPU надминава Arm Mali GPU в бенчмарк тестовете. Производителите като Samsung и Huawei обикновено предпочитат да използват повече Arm Mali GPU ядра, за да намалят разликата с хардуера на Qualcomm.

 

Новият Mali-G76 GPU на Arm е голям ъпгрейд, теоретически насочен към производителността на лаптопите. Qualcomm очевидно няма да стои безучастно и ще отговори на удара.

 

Машинно обучение

През последните години, Qualcomm използва своя Hexagon цифров сигнален процесор (DSP) за машинно обучение. DSP обикновено обработва задачи, свързани с аудио, фотография и свързаност, но компанията го е настроила (заедно с процесора и графичния процесор) за машинно обучение. С други думи, компанията няма специален AI чип така, както Apple и Huawei имат, но изглежда, че тази стратегия също върши добра работа.

MediaTek, от друга страна, въведе специален AI процесор (APU) за телефоните от среден клас с чипсета Helio P60. APU предлага функции като разпознаване на сцени, по-добра разпознаваемост на лица и др.

 

Поддръжка и актуализации за програмисти

Ако планирате да инсталирате нов ROM в телефона си, телефоните оборудвани с чип на Qualcomm, традиционно са по-добрата опция. Телефоните на MediaTek имат по-лоша репутация в тази сфера, в сравнение с Qualcomm. Проблемът изглежда се върти около политиката на компанията за предоставяне на изходния код.

 

Телефоните на MediaTek също така се славят с това, че се забавят или не се предоставят актуализации на системата. Десетки производители на телефони от нисък клас традиционно използват чиповете на MediaTek и често не разполагат с необходимите ресурси за актуализиране на телефоните си. Не е задължително обаче проблемът да е в производителя на чипсета, ако телефонът не се актуализира.

 

MediaTek предприе стъпки, за да обърне нещата в своя полза, като се присъедини към инициативата GMS Express, преди година. Това даде известна надежда, че партньорите на MediaTek ще започнат да предоставят актуализации на потребителите по-бързо.

 

Инициативата „Project Treble“ на Google също трябва да доведе до по-бързи актуализации както за устройствата с чипове на Qualcomm, така и за MediaTek. Project Treble ефективно отделя хардуера от софтуера на телефона, така че актуализациите на софтуера (Android) няма да повлияят на хардуера.

 

Qualcomm и MediaTek устройства

Чиповете на MediaTek са в Nokia 1, Nokia 3 и 3.1, и Redmi 6 и 6A. Всъщност новите чипове Helio A22 и P22 от нисък клас на компанията са по-малки от тези на Qualcomm, което трябва да доведе до по-добра издръжливост.

 

Qualcomm все още се опира на вече старите си чипове като Snapdragon 212 и Snapdragon 425. Новите процесори Snapdragon 429 и Snapdragon 439 на компанията, определено подчертават присъствието си в устройствата. Всички водещи телефони на производителите са оборудвани с чипове на Qualcomm от серията Snapdragon 800 (Snapdragon 835 и 845).

Телефоните от среден клас разчитат на серията Snapdragon 400, 600 и 700 на Qualcomm, но и на  Helio P60 и MT6750 на Mediatek. С чиповете на Mediatek са оборудвани Nokia 5.1 Plus, Realme 1, Oppo F9, LG Q7 и LG X Power 2.

 

Телефоните от среден клас с чипове Qualcomm са Nokia 7 Plus, Xiaomi Mi A2, Xiaomi Redmi Note 5 и Realme 2 Pro.

 

Вижте каква е разликата между различните мобилни процесори на MediaTek