Qualcomm спазиха традицията и реализираха премиерата на нов процесор от висок клас в първите дни на декември. Вече ви съобщихме за подобренията в Qualcomm Snapdragon 888, който ще се използва в повечето флагмани с Android през 2021г. Всъщност това е първият 5-нанометров процесор на Qualcomm, който използва и Snapdragon X60 модем от трета генерация.

По този начин можете да очаквате още по-бърза 5G връзка, но също, че смартфоните с Qualcomm Snapdragon 888 могат да работят в Sub-6GHz и 5G mmWave честотните спектри. От компанията обещават с 25% по-висока производителност, спрямо Qualcomm Snapdragon 865. Първият смартфон, който използва процесора ще бъде Xiaomi Mi 11, чиято премиера може да стане факт до края на декември.

Другите предимства на архитектурата са поддръжката на Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 и Qualcomm aptX. Специален акцент в разработката на Snapdragon 888 са алгоритмите с изкуствен интелект, които могат да извършват повече неща и обещават допълнителни оптимизации за гейминг и камера приложението в смартфоните.

 

 

Премиерата на устройства с Qualcomm Snapdragon 888 също така ще накара и другите производители да представят конкуренти на новия процесор. MediaTek имат силно влияние в индустрията и вече работят усилено над нова архитектура за смартфони от висок клас. Премиерата ще е през първото тримесечие на 2021г. като процесора вероятно ще стане част от Dimensity серията.

Главният изпълнителен директор на тайванския производител, Рик Тсай също потвърди информацията. Ако не настъпят съществени промени в стратегията на MediaTek ще разберем повече за новия процесор през февруари. На този етап няма информация за техническите спецификации или конкретното име на този чип.

Едва ли има съмнение, че ни очаква поддръжка за 5G технологията и вероятно ще видим по-бърз модул. Тайванският производител ще опита да се възползват от популярността на устройствата с тази функционалност, които ще реализират над 400 млн. продажби през 2021г. Очакванията са всеки втори смартфон на пазара да поддържа 5G до края на 2022г.

 

Още от Digital: Новият 7nm процесор MediaTek Dimensity 7000 ще направи 5G технологията достъпна в бюджетните смартфони