Смартфоните поддържат репутацията си на най-продаваните устройства, дори в контекста на пандемията от COVID-19. Последните месеци от годината се очертават да бъдат доста интензивни и ще бъдат свързани с множество интересни премиери. Така например в следващите няколко седмици ни очаква премиерата на Huawei Mate 40, Google Pixel 5 и iPhone 12.

Конкуренцията се задълбочава и сред гъвкавите устройства, което на свой ред предоставя повече възможности за избор на масовия потребител. Анализатори от Counterpoint Research сега публикуваха последният си доклад, който проследява развитието на пазара на мобилни процесори за смартфони. 

Данните обхващат второто тримесечие и показват, че разликата между Qualcomm и MediaTek е доста минимална и се изразява в три процентни пункта. Quaclomm са продали 29% от чиповете за периода, докато тайванския производител може да се похвали с 26% от всички продажби за тримесечието. 

Само преди година разликата между двете компании бе 9%, но ето, че вече е само 3%.

 

 

MediaTek имат сериозни основания да очакват доброто им представяне да продължи до края на 2020г. Популярността на Huawei също се отразява негативно на позициите на Qualcomm в мобилната индустрия. 

Компанията използва собствена серия процесори с бранда Kirin, което също редуцира пазарния дял на Qualcomm. В момента 16% от продажбите на процесори се генерират от устройствата на Huawei. Toва е сериозен ръст от 12% регистрирани през същия период преди година.

Следващите две компании, които попадат в списъка са Apple и Samsung, кoито са генерирали 13% от доставките на чипове за смартфони през април-юни. Oчакваният спад в продажбите на Huawei през следващите месеци вероятно ще облагодетелства другите китайски производители като Oppo, Vivo, Realme и Xiaomi. 

Тези трендове вероятно ще доведат до повишено търсене към процесорите от средния и бюджетния клас, които MediaTek и Qualcomm предлагат на европейския пазар. Геймърските устройства се очаква да регистрират ръст от внушителните 1011% през 2020г.

 

Още от Digtial: MediaTek Dimensity 720 е новият процесор за 5G смартфони от средния клас на компанията