Името на MediaTek обикновено свързваме с мобилните процесори на компанията. Само преди дни ви съобщихме за Dimensity 9000 - първият 4nm процесор в индустрията. Все пак компанията проявява интерес и към алтернативни пазарни ниши, в които да разширят своето влияние.

Най-новият продукт на MediaTek е кръстен с името Pentonic 2000 и е фокусиран към съвсем различна пазарна ниша. Всъщност това е първият процесор за смарт телевизори, който е произведен със 7-нанометрова технология. МеdiaTek Pentonic 2000 предлага много атрактивнно съчетание от иновации и умни функции.

Новият чип включва поддръжка за честота за опресняване на кадрите от 120Hz  при 8K резолюция. Софтуерни алгоритми с изкуствен интелект предлагат и опция да увеличите разделителната способност на съдържание, което не е заснето в 8K формат. Pentonic 2000 също така използва Wi-Fi 6E, като опционално може да се поръча и с 5G свързаност.

 

 

MediaTek Pentonic 2000 е първият чип, който е оптимизиран за H.266 (VVC) видео декодиране. Другите опции включват популярни стандарти като AV1, HEVC, VP9 и AVS3, съобщава GizChina. Бързата скорост на работа ще се допълва от UFS 3.1 памет.  Специален AI енджин ще допринася за оптималното качество на картината.

Софтуерни иновации като функция за разпознаване на обекти и сцени от последно поколение ще са подпомогнати от интелигентни гласови асистенти. Предвидена е опция за свърване на до четири микрофона. MediaTek подготвят и премиерата на флагман процесор за хромбуци, който ще се казва Kompanio 1200.

По всичко личи, че плановете на компанията за следващата година са доста амбициозни

 

Още от Digital: Нова технология ще направи OLED дисплеите за телевизори с 20% по-ярки