MediaTek актуализираха своето портфолио с премиерата на Kompanio 1300T процесора. Новата архитектура е създадена за следващото поколение таблети с Android. Новият чип е произведен със 6-нанометрова технология, която предлага оптимизации, спрямо конвенционалния 7nm процес. Kompanio 1300Т също така е оптимизиран за работа в 5G мрежи, което е важно предимство.

Процесорът предлага съчетание от осем ядра с Cortex-A78 и Cortex-A55 чип дизайна, които са допълнени от ARM Mali-G77 MC9 GPU. Бъдещите устройства на производителите ще могат да имат дисплеи със 120Hz честота за опресняване на кадрите и 2.5К резолюция. MediaTek Kompanio 1300T поддържа още HDR10+ видео, както и функция за свързване с два монитора.

Таблетите с 6nm процесор ще могат да имат 108-мегапикселови камери, които записват 4K HDR видео при скорост от 60 кадъра в секунда. Интеграцията на MediaTek APU чип ще осигури достъп до изкуствен интелект, който подобрява гласовите асистенти, но също качеството на снимките и видео съдържанието.

 

 

Интегрираният 5G модем ще е оптимизиран за работа в Sub-6GHz 5G мрежи и ще има слот за две SIM карти. Архитектурата е оптимизирана за Wi-Fi 6 технологията и Bluetooth 5.2. В момента пазара на таблети се доминира от Samsung и Apple, които съвместно генерират около 50% от продажбите.

Новият 5G процесор на MediaTek ще позволи и на другите производители с Android да предлагат достъпни и атрактивни устройства с технологията. Досега серията Kompanio се използваше предимно в сегмента на хромбуците, но изглежда обхвата ще бъде разширен и до таблетите.

Първите устройства, които ще използват Kompanio 1300T ще са достъпни през третото тримесечие.

 

Още от Digital: Първият 5-нанометров процесор на MediaTek ще се казва Dimensity 2000