Qualcomm е водещ източник на иновации в мобилната индустрия с популярната серия Snapdragon процесори. Компанията също така разработва едни от най-добрите 5G модеми за смартфони, което допълнително допринася за популярността им. Най-голям интерес към чиповете от гамата Snapdragon проявяват производителите на флагмани с Android.

Специалният акцент върху премиум смартфоните е една от причините Qualcomm от години да са световен лидер в производството на мобилни чипове. Вече видяхме премиерата на Qualcomm Snapdragon 888, който е първият 5nm процесор за смартфони на компанията. Първите устройства с архитектурата ще са достъпни през първото тримесечие на 2021г.

Докато очакваме с нетърпение това да се случи разбираме, че конкуренцията в индустрията през годината е коствала лидерската позиция на Qualcomm. Според последните данни на анализатори от Counterpoint Research една от най-големите промени в баланса на силите при смартфоните е станала факт през третото тримесечие.

Едва ли е изненадващо, че MediaTek е името на новия най-голям производител на мобилни процесори в световен мащаб.

 

 

Тайванската компания има изключително силно присъствие сред устройствата в бюджетния и средния ценови клас. Това е основната причина MediaTek да успеят да изпреварят дългогодишния си конкурент. Конкретната информация на Counterpoint Research разкрива, че в периода между юли и септември компанията вече има 31% пазарен дял.

По този начин Qualcomm оставят на втората позиция с 29%, които губят 2% дял през третото тримесечие. В същото време MediaTek разширяват влиянието си от 26% до 31% за същия период, съобщава SlashGear. Анализаторите отчитат няколко фактора, които оказват най-голямо влияние на резултатите.

На първо място е пандемията от COVID-19, която промени нагласите на потребителите и ги стимулира да купуват повече смартфони от средния и бюджетния клас. Търговските санкции срещу Huawei предоставиха бизнес възможности за компанията, които досега не бяха актуални.

Стратегията на MediaTek ще е свързан с премиерата на няколко 5G процесора за смартфони от средния клас през 2021г., с които ще опитат да задържат преднината си пред Qualcomm в следващите месеци.

 

Още от Digital: Конкуренцията между Qualcomm и MediaTek ще направи 5G смартфоните по-евтини