MediaTek представиха официално мобилния процесор Helio P60 на технологичното изложение MWC 2018, което се провежда в Барселона. Най-интересната характеристика на новия чип е, че ще позволи на смартфоните от средния ценови клас да използват алгоритми с изкуствен интелект. В момента тази функция е ограничена предимно до флагманите на водещите производители, но MediaTek планират да променят ситуацията с премиерата на Helio P60. Новият процесор предлага още няколко впечатляващи характеристики за този сегмент.

 

Така например MediaTek Helio P60 е един от първите чипове за смартфоните от средния ценови клас, който е базиран на иновативната "big.LITTLE" архитектура, предаде DigitalTrends. Самият процесор е произведен с усъвършенствана 12-нанометрова технология и има четири мощни ARM Cortex-A73 ядра и още четири Cortex-A53, които се грижат за ниската консумация на енергия. По този начин интензивните задачи ще се изпълняват от ARM Cortex-A73 ядрата, а останалите се управляват от по-енергийноефективните ядра. 

 

 

От MediaTek твърдят, че Helio P60 осигурява до 70% по-висока производителност, спрямо Helio P23 и Helio P30. Консумацията на енергия при изпълнението на интензивните задачи е намалена с 25%, като смартфоните с Helio P60 ще осигуряват с около 12% по-дълъг живот на батерията. Новият процесор ще позволи на бъдещите устройства да имат двойни задни камери с 20 и 16-мегапикселова резолюция и използва NeuroPilot AI платформата с изкуствен интелект на MediaTek. Helio P60 предлага още Bluetooth 5.0 и Wi-Fi 802.11ac свързаност.

 

Вижте защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект