Водещите производители на хардуер за смартфони успяха да стабилизират бизнеса си през втората половина на годината. Постепенното възстановяване на доставките и премиерата на нови модели от най-известните брандове също допринесе за развитието на тези процеси. Qualcomm доминират пазара на мобилни устройства със своята гама от чипове Snapdragon.

Единствената друга компания, която успява донякъде да се конкурира успешно е MediaTek. Тайванският бранд е фокусиран предимно върху средни и ниския ценови клас, за да разширява влиянието си при смартфоните. Вече ви съобщихме, че MediaTek изпревари Qualcomm и вече е най-големият производител на процесори за смартфони.

Toва се случи през третото тримесечие на 2020г. Резултатите са добро доказателство за дългосрочните планове на MediaTek. Последните данни на Omdia разкриват за впечатляващо увеличение в продажбите на процесори на компанията от 47.8% на годишна база.

MediaTek са доставили със 113.8 млн. повече чипа за смартфони през 2020г. Конкретната цифра е 351.8 млн., в сравнение с 238 млн. отчетени през 2019г.

 

 

По този начин MediaTek за първи път стават най-големият производител на процесори за смартфони в глобален мащаб. Изместването на Qualcomm от лидерската позиция създава солидни предпоставки за още по-добро представяне през 2021г. Най-големият клиент на компанията е Xiaomi, които са продали 63.7 млн. смартфона, които имат процесори на MediaTek през изминалата година.

Всъщност тази стойност представлява впечатляващ ръст, тъй като Xiaomi продават "само" 19.7 млн. устрoйства с хардуер на своя партньор през 2019г. Друга компания с водещ принос за успеха на MediaTek е Samsung, които продават 43.3 млн. устройства с процесори на компанията и така реализират 255% увеличение в броя на смартфони с архитектури на MediaTek.

Близките отношения с Oppo също допринасят за доброто представяне на MediaTek на стратегическия китайски пазар. Възможно е някои от новите модели на Huawei също да използват процесори на тайванския производител. По всичко личи, че MediaTek ще бъдат още по-влиятелно име в пазара на смартфони през 2021г.

 

Още от Digital: MediaTek Dimensity 1200 ще бъде по-бърз процесор от Qualcomm Snapdragon 865