Tайванският производител си постави амбициозната цел да изпревари дългосрочно Qualcomm при процесорите за смартфони. MediaTek регистира високи продажби на Dimensity серията от мобилни чипове и сега представиха най-новия представител на серията. Въпросната архитектура се казва MediaTek Dimensity 900 и отново е базирана на 6-нанометрова технология, която е с 8% по-ефективна от стандартните 7nm процеси.

МеdiaTek Dimensity 900 разполага с осем ядра, които включват шест Cortex-A55 ядра с работна честота от 2GHz, които са допълнени от още две с новия Cortex-A78 дизайн и оперират на 2.4GHz. Високата графична производитeлност ще се гарантира от ARM Mali-G68 MC4 GPU модул. който ще осигурява оптимални възможности за мултитаскинг и забавление за игри.

Производителите на смартфони ще могат да се възползват още от поддръжка на 5G технологията в sub-6GHz спектъра при максимални скорости за даунлоуд от 2.77Gbps.

 

 

Новият процесор предлага възможност за избор на 108-мегапикселова камера или двойни конфигурации от 20МР+20МР модули в задната част. Качеството на заснетите видео клипове ще се гарантира от опция за запис на 4K съдържание при 30 кадъра в секунда. Другите технически спецификации включват трето поколение APU модул за изчисления с машинно обучение, 5G+5G Dual SIM, Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.2.

Устройствата с Аndroid и Dimensity 900 ще могат да имат дисплеи с максимална резолюция от 2520х1800 пиксела, които използват HDR10+ и 120Hz честота за опресняване на кадрите. Първите устройства с процесора ще бъдат представени официално до няколко седмици. По всичко личи, че MediaTek ще опитат да доминират световния пазар на смартфони през втората половина на 2021г.

 

Още от Digital: MediaTek е най-големият производител на процесори за смартфони през изминалата година