В последните години технологиите при смартфоните се развиха до такава степен, че в джоба си носим такова мултифункционално устройство, за каквото дори не сме си и мечтали, че може да съществува преди време.

Смартфонът е камера, с която можем да правим снимки и видео с качество съпоставимо с това на професионалните DSLR фотоапарати. Имаме и смартфони с толкова голяма батерия, че спокойно забравяме за зареждане в близките няколко седмици. Смартфонът има дисплей с изключително високо качество и хардуер, който ни позволява да играем игри като на истинска гейминг конзола.

 

 

Зад всичките тези преимущества на смартфоните обаче стои не малко количество хардуер и софтуер, който се грижи да можем да получим цялото това положително изживяване.

Един от факторите за него е качественото видео и това е ясно и на компанията MediaTek. която работи активно по отношение повишаването качеството на своя хардуер. По тази причина новият процесор MediaTek Dimensity 1000 5G ще може да се похвали с това, че ще бъде първият в света, който ще поддържа AV1 кодек.   

По-запознатите и запалени фенове сред вас, знаят какво означава това, но за всички останали ще кажем, че AV1 кодекът ще ви дава възможност да стриймвате онлайн видео с 4K резолюция с 60 кадъра в секунда. По този начин видеото не само ще бъде с високо качество, но и ще се движи достатъчно плавно и реалистични. Много по-добре в сравнение с 30fps.

В същото време благодарение на новият AV1 кодек, смартфоните които ще притежават MediaTek Dimensity 1000 5G процесори, ще могат да се похвалят и с много по-дълъг живот на батерията, защото како знаем видео стриймингът е доста енергоемък, а тук хардуерът е специално оптимизиран за целта.

 

 

Новият AV1 кодек бе представен за първи път през 2018 година от AOMedia, но сега за първи път ще бъде част от чип, който ще се вгражда в смартфони. AV1 ще замени познатият ни VP9 и ще го надгради значително. Реално AV1 е с около 30% по-оптимизиран в сравнение с VP9.

Очаква се в следващите няколко години, благодарение на супер бързата мобилна 5G интернет мрежа да се увеличи значително споделянето на видео съдържани на живо. Интересно е да разберем, кой ще бъде първият смартфон, който ще се предлага с чип MediaTek Dimensity 1000.

Предположенията са много, но едно е сигурно – той ще бъде флагман, който определено ще има с какво друго да ни изненада.

 

Още от Digital.bg: Най-добрите приложения за видео разговори, които можете да ползвате на смартфона