MediaTek разкриха повече детайли за новото си поколение процесори за смартфони, които са оптимизирани за работа в 5G мрежите. Самата гама се казва Dimensity, а първия представител от нея е новия Dimensity 1000 5G. Компанията твърди, че това е чипа с най-ниска консумация, който поддържа технологията в индустрията. Трябва да отбележим, че 5G модема е вграден в самия процесор, което допринася и за по-компактните размери.

 

Това е първият процесор в света, който поддържа Dual 5G SIM функционалност и е в състояние да гарантира до 4.7 Gbps при даунлоуд и максимум 2.5Gbps при ъплоуд на данни. Другите предимства на Dimensity 1000 5G са свързани с поддръжката на Wi-FI 6 и Bluetooth 5.1. Новият чип предлага съчетание между четири ARM Cortex-A77 ядра с работна честота от 2.6GHz и същия брой Cortex-A55, опериращи на 2GHz, съобщава gsmarena.

 

 

Предвиден е и петядрен Image Signal Processor (IMP), който може да заснема 80-мегапикселови изображения със скорост от 24 кадъра в секунда. Бъдещите смартфони с процесора ще могат да имат двойни камери с 32МР+16МР резолюция, както и да заснемат 4K видео със 60 кадъра в секунда. MediaTek Dimensity 1000 5G е оптимизиран за QHD+ дисплеи с честота за опресняване на кадрите от 90Hz. Плановете на компанията предвиждат първите реални устройства с процесора да са достъпни през втората половина на 2020г.

 

Още от Digital: Каква е разликата между различните мобилни процесори на MediaTek