MediaTek е водещо име в мобилната индустрия. Компанията има силно присъствие сред смартфоните от средния и ниския ценови клас. Новите процесори от Helio и Dimensity сериите се радват на голяма популярност в световен мащаб. Това е основната причина MediaTek да стане най-големият производител на процесори за смартфони през изминалата година.

Солидното представяне на компанията се очаква да продължи и през втората половина на годината. Вече видяхме първите процесори със 6-нанометрова технология на MediaTek, които инвестират в 5nm и 4nm процесори. Конкуренцията с Qualcomm в пазара на смартфони се очаква да се изостри сериозно през последното тримесечие.

Тогава ще видим наследника на Qualcomm Snapdragon 888 и вероятно първите устройства, които използват архитектурата. Според последните данни в интернет Qualcomm Snapdragon 895 ще използва 4-нанометрова технология на Samsung. Компанията ще увеличи и максималната работна честота на ядрата в новия процесор.

 

 

Представителите на Galaxy S22 серията също ще използват Snapdragon 895, като премиерата отново ще бъде през януари. МеdiaTek планират да се конкурират с новия флагман на Qualcomm, като представят нов 4-нанометров процесор. Този чип ще се казва Dimensity 2000 и ще бъде най-мощният мобилен чип на компанията досега.

Официалната премиера ще е през четвъртото тримесечие, като датата на събитието ще бъде обявена допълнително. Първите смартфони с Dimensity 2000 ще струват от порядъка на $750-$800. Новият процесор ще е оборудван с 5G модем от последно поколение и ще има важно значение за присъствието на компанията.

Техническите параметри на Dimensity 2000 все още не са известни, но 4nm технология ще гарантира по-бърза скорост и ниска консумация на енергия.

 

Още oт Digital: Първите 4-нанометрови процесори за смартфони ще са дело на MediaTek