Инженерите на McLaren работят над различни концепции, с които да направят болидите от Формула 1 по-сигурни за пилотите. Независимо, че те използват най-модерните технологии винаги има какви още подобрения да предпазят състезателите на пистата. Следващата идея на Applied Technologies Project Invisible е разработването на предпазна жилетка, която да защити в случай на инцидент жизненоважните органи в човешкото тяло. Подобен аксесоар може да спаси живота на пилотите дори при най-тежките катастрофи. 

 

Основната цел на жилетката, която се казва Invincible Shield е да предпази сърцето и белите дробове и така да подпомогне работата на гръдния кош в случай на инцидент. Тя е изградена от специални материали, които защитават пилотите и при т.нар. "нискоенергийни въздействия", съобщава DigitalTrends. Корпусът на жилетката е изграден от Dyneema влакна и тъкани с високо закалена стомана. Допълнителен слой от въглеводородни влакна защитава тялото от странично проникване и подобрява съпротивлението.

 

Все още McLaren експериментират с различни тъкани и материали, които биха могли да направят Invincible Shield oще по-здрава и сигурна. Ако всичко върви по план подобни продукти биха станали част от следващото поколение болиди и да осигурят още едно ниво на защита на пилотите по време на тежките и изморителни състезания. Ще е необходимо време, но технологията на McLaren би могла да стане част от ежедневието ни и да предпазва любителите и на други спортове.

 

Вижте болидите във Formula 1 ще имат нов дизайн заради сигурността