В наши дни предпазните маски срещу COVID-19 са на мода и се превръщат в аксесоар, който неизменно присъства в ежедневието ни.

Не са единици вече дизайнерите, които правят фешън маски, а има и такива, които залагат на още по-нестандартен подход. Такава е Челси Клукас (Chelsea Klukas) от Oculus дизайн, която представи на широката публика последното си творение, което е нарекла LED Matrix Face Mask.

В основата на проекта стои гъвкав LED панел. Същият който се използва в забавните диско тениции, на които изскачат какви ли не забавни надписи и картинки.

Дисплеят е с 512 пиксела и квадратчетата му са ясно изразени, което пък ви позволява да рисувате ефектно, без да имате особени художнически умения. Как да рисувате ли? След малко ще ви обясним как става това. Дисплеят е доста ярък и респективно добре видим, дори когато човекът който носи маската е навън и грее ярко слънце. 

 

 

Захранването става посредством съвсем миниатюрна батерия която ви предоставя между три и четири часа автономност. Тъй като маската е за многократна употреба, когато искате да почистите маската си, цялата електроника на джаджата се сваля лесно. Тогава можете да използвате момента и за да заредите батерията.

Съдържанието което се показва върху маската ви се контролира посредством смартфон. В приложението на дизайнерката има различни възможности за персонализация и за използване на готови надписи, емоции и картинки. Приложението е активно както за смартфони с Android операционна система, така и за iPhone които работят под iOS смарт.

Освен за предупреждения, тази LED маска може да се използва и за да изразява емоциите ви.

Със сигурност ви се е случвали в последния месец да разговаряте с някой, той да каже нещо което се предполага, че е смешно и би ви разсмяло, но заради маската на лицето ви, той не може да види реакцията ви - дали се усмихвате или пък не. 

 

 

LED диодите могат да изобразят широка усмивка, или намръщено лице, могат да се изплезят или да покажат емотиконка. Другият вариант е да се появи надпис, който изобразява чувствата ви в момента "тъжен", "щастлив", "безмълвен" и куп други.

Също така в маската е вграден и миниатюрен микрофон, който улавя в детайли говора ви и посредством дигитален еквалайзер, показва на събеседниците ви, че говорите.

Със сигурност на по-късен етап от проекта или при подобен, но доста по-технически насочен проект на разработчик ще видим и маска върху която се проектират мимиките на самото ви лице.

Оказва се, че това е първата социална маска, която занапред ще ни помага значително в общуването с другите. Със сигурност тепърва ще се появят много други производители, които ще създават подобни аксесоари. Вече знаем, че маската през 2020 година ще бъде и един от задължителните аксесоари в облеклото ни. Нека то бъде малко по-забавно.

В същият контекст, днес много хора започнаха да си купуват или правят маски с различни цветове. Като целта е всеки от тях да пасва на цветовете на облеклото с което излизат днес. Благодарение на LED диодите си, модерната маска на Oculus може да променя цвета си и така една маска е универсално подходяща за всеки цвят облекло.

LED Matrix Face Mask маската на Ocilus e планирано да се появи в серийна продажба в началото на месец Май, като вече възможно да се направи предварителна поръчка. Цената ѝ в момента е 90 долара.