Понякога получаваме зрителски и читателски питания, в които най-често родители се интересуват от това, какви хубави геймърски аксесоари могат да купят за празника на децата си, но при положение, че разполагат с ограничен бюджет. Не липсват и ентусиазирани начинаещи геймъри, които ни задават подобни въпроси, в които търсят слушалка, клавиатура, мишки или всичките изброени накуп, но с колкото се може по-ниска цена.

По този повод решихме да направим едно видео, в което синтезираме кои са най-достъпните благодарение на ниска цена, геймърски клавиатура, мишка и слушалки. За целта направихме подробно проучване на компютърния пазар в България, за да открием кои са те и да ви ги покажем тук.

Разглеждайки обаче открихме нещо още по-интересно. Оказа се, че най-достъпният начин да се вземат всичките тези аксесоари е под формата на геймърски сет. С цена между 53 и 63 лева в различните магазини в България, се предлага 4 в 1 сета MARVO CM409, който включва клавиатура, слушалки, мишка и мауспад.

Комплекта идва в тази ефектна кутия, която е направена от MARVO в типичен геймърски стил с много цветни елементи. Преди да я отворим, става ясно, какво съдържа сета и какви са общо 4-те компонента, които реално представляват периферията от която има нужда един геймър за десктопа си. Тук са написани и минималните изисквания, които трябва да притежава устройството - минимум 2 USB порта, саунд карта и операционна система Windows или по-нова.

Тук обаче ние ще добавим, че макар и да не е написано от производителя, този сет може да се използва компютри с Mac OS, Linux и много други, По-важното е да имате 2 USB порта. Също така не е задължително компютърът ви да бъде десктоп PC. Спокойно можете да свържете клавиатурата, мишката и слушалките към лаптопа си. Впрочем ако не сте се досетили, тук можем да ви дадем една много практична идея, която много непрофесионални геймъри прилагат на практика.

Ако имате голям смарт телевизор, можете посредством HDMI да свържете към него лаптоп или PC, а към него мишката и клавиатурата си, така можете да се наслаждавате на страхотен обгръщащ гейминг.

За целта трябва да имате достатъчно дълги кабели. Това е ясно и на MARVO, които са се погрижили всички техни аксесоари да са с дълги кабели. При клавиатурата в CM409 сета, която носи моделното наименование K6409 кабелът е дълъг цели 150см. Той е с гумирана обвивка, която по време на тестовете ни не позволява на кабела да се оплита лесно.

Предвид цената на комплекта очаквахме кабелите да не блестят с особено качество и да са вдървени, но не, материалът е мек и гъвкав. Клавиатурата е мембранна пълноразмерна, като корпусът ѝ е доста компактен - 435мм на 128мм. Това е постигнато благодарение на почти пълната липса на рамка около бутоните. Този дизайн е и много по-ефектен и футуристичен в сравнение с дизайна на стандартните клавиатури.

Клавиатурата на MARVO има общо 104 бутона, като извън основната група, има условно отделени 3 по-малки. Това са стрелковият курсов, нумерационият блок, който много геймъри предпочитат пред AWSD бутоните, особено когато са левичари и третата група са функционалните бутони горе, към които на един ред стои и Esc, но той е позициониран така, че да не бъде натискан случайно.

 

 

Клавиатурата не е много тиха, но за разлика от стандартните клавиатури, където потребителите искат колкото се може повече тишина при въвеждане на текст, геймърите искат точно обратното - шумна клавиатура, с отчетливи натискания на бутоните и звукови маркери за отчитане на зададените команди. В това отношение MARVO определено са се справили добре.

Ходът на бутоните е 4мм, като производителя дава гаранция за поне 10 милиона натискания. Тествайки клавиатурата с груби натискания при игра, които дори си граничат с удари, не отчетохме никакви проблеми с механиката на бутоните. Конструкцията изглежда здрава и ни вдъхва доверие, че дори след година редовен и безпощаден гейминг, бутоните ще продължават да отчитат все така добре, без изменения.

 

Следващото нещо което ни прави много добро впечатления е силната ярка подсветка, която свети в различни цветове. Това е един от маркерите запазена марка на геймърските клавиатури и независимо от ниската цена на комплекта в който е включена, тази клавиатура на MARVO покрива въпросното изискване, което често геймърите поставят при покупката на подобен аксесоар.

Ярки цветове има и по корпуса на останалите аксесоари от гейминг сета MARVO CM09, но тях ще разгледаме във втората част на това видео ревю. А сега като допълнение къум това ще споделим с вас един кратък туториал за това, кои комбинации от функционални бутони, до какви бързи команди водят.

 

За да включите или изключите LED подсветката на клавиатурата, използвайте бързия бутон с нарисувана на него лампа. Ако искате да променяте яркостта на подсветката обаче, използвате комбинацията от Fn бутон заедно с Page Up и Page Down. Съответно за увеличаване и намаляване на яркостта. За да заключите функционалните бутони горе, които понякога се натискат случайно по време на динамична игра.

Натиснете Fn+ Windows бутона. Fn бутон в комбинация с F бутоните горе пък прави следните команди. Заедно с F1 - отваря Media player, а с F5 го спира, F6 и F7 преминават към предишна и следваща песен или видео, Fn + F2 и F3 намаляват и увеличават звука, с F4 го изключвате. F9 отваря имейл, а F10 Интернет браузъра, F11 е заключващ бутон, а калкулаторът пък се пуска заедно с F12