Марсоходът Curiosity продължава да изучава повърхността на Марс и да изращa огромно количество информация до учените от NASA. Последната база данни на машината изненада сериозно специалистите на космическата агенция. Причината за това е, че Curiosity откри непознат досега химичен елемент на "червената" планета. Докато машината изучава кратера Gale тя се натъква на съединението борон, което е странно защото тази част на Марс е суха.

 

От BusinessInsider ни информират, че преди милиарди години там е имало вода. Наличието на борон на Марс вдъхва нови надежди, че учените могат да намерят доказателства за древни форми на живот на планетата. Въпросното съединение е рядко срещано на Земята и обикновено се съдържа в местности, в които е имало водни басейни, които вече са пресъхнали. Ако борона на Марс се е формирал по същия начин това би означало, че някога там е имало езера с подходяща температура и киселинност за развитието на живи организми.

 

Все още е твърде рано, за да се установи достоверността на подобно твърдение. NASA е необходимо да извършат много допълнителни анализи, за да научат повече за структурата и миналото на "червената" планета. Първата стъпка пред учените е да разберат как точно се е появил борона на Марс. Намирането на отговор на този въпрос ще има важно значение за бъдещото изследване на нейната повърхност. Колкото по-сложен е химичния състав на дадена планета, толкова по-вероятно е тя да е давала подслон на живи организми.

 

Вижте защо водата на Марс няма да може да се използва от хората