Марсоходът Curiosity направи уникална панорамна снимка на повърхността на "червената" планета. Самият кадър обхваща по-голяма част от 18-километровия маршрут на машината и показва скалистите отломки на кратера Gale Crater. Припомняме ви, че Curiosity се приземи точно в този регион на Марс преди шест години и през цялото време обхожда тази местност и изпраща кадри до учените. Новото панорамно изображения е едно от най-добрите, които Curiosity е правил досега.

 

В момента машината изучава отблизо планината Mount Sharp, която може да се види на снимката, предаде CNet. Oт NASA споделиха, че Curiosity е подбрал най-подходящия момент да направи панорамата, тъй като през зимния сезон на Марс небето е най-ясно. Именно това е причината машината да успее да улови хълм, който реално се намира на 80 километра разстояние от самия кратер. Изображението представлява съвкупност от поредица снимки, заснети в последните седем месеца.

 

 

NASA са доволни от панорамата, защото за първи път им показва целия път, който е извървял Curiosity през последните шест години. Стартовата точка на уникалното му пътешествие е точката Vera Rubin RIdge, която носи името на американски астроном известен с трудовете си, изучаващи тъмната материя. Учените публикуваха и кратко видео, което да отбележи подобаващо досегашния успех на тази впечатляваща мисия.

 

 

Вижте как под повърхността на Марс може да има останки от живот