NASA Perseverance продължава да привлича голямо внимание след успешното си кацане на "червената" планета в средата на февруари. Най-сложната машина изпращана на Марс продължава да изпраща много детайли за структурата и химическия състав. Вече ви показахме и всички снимки на марсохода NASA Perseverance от ранните етапи на мисията.

Специално внимание представлява откриването на евентуални доказателства за микробен живот. Суровите условия на Марс едва ли биха позволили да намерим подобни организми на повърхността. Именно заради това експертите са на мнение, че под почвата на планетата ни очакват много изненади.

Последно проучване на eкип от учени на NASA показва, че има добри изгледи под повърхността на планетата да има подходящи условия за формиране на микроорганизми. Тезата им е подкрепена от структурата и съдържанието на метеорити дошли от Марс на нашата планета.

Тестовете показват наличието на радиоактивни елементи в метеоритите, както и скални отломки, които имат достатъчно големи пори, за да задържат вода, съобщава DigitalTrends.

 

 

Предположенията им включват възможност подпочвените скали да осигурят убежище за развитие на бактерии, ако са имали контакт с вода. Най-голям интерес от научна гледна точка представлява тезата, че в регионите, където потенциално може да има вода под повърхността има шанс за микробиологичен живот.

Според учените има достатъчно енергия, за да се поддържат добри условия за развитие на бактерии и микроорганизми под повърхността на планетата. Оборудването на NASA Perseverance включва и инструменти, с които да вземе проби от почвата и да опита да открие подобни микроорганизми.

Вече са локализирани повече от дузина локации, където е възможно марсохода да направи впечатляващото откритие, на което учените се надяват.

 

Още от Digital: Учени откриха защо се формират тъмните петна на Марс