Технологиите подобряват възможностите на смартфоните с много по-висока скорост, отколкото си представят повечето потребители. Най-сериозни ъпгрейди ни предлагат все по-добрите дисплеи и усъвършенствани камери в новите устройства на производителите.

Така например само преди година най-добрият модел за фотография имаше 48-мегапикселов сензор в задната чат. В момента не само има огромно наличие на смартфони със 64МР обективи, но също така вече видяхме и 108-мегапикселови камери в мобилната индустрия.

Конкуренцията между водещите брандове е гаранция за още по-сериозни иновации в този сегмент през 2020г. Важно е да отбележим, че броя на мегапикселите само по себе си не гарантира оптимални възможности за мобилна фотография. 

Необходимо е възможностите на хардуера да бъдат използвани максимално от софтуерни технологии, сред които HDR режими на снимане, хибридни системи за автофокус и стабилизация на изображенията, както и усъвършенстваните алгоритми с изкуствен интелект. 

Благодарение на тях не само се подобрява качеството на снимките, но се позволява на потребителите да използват впечатляващи ефекти, за да правят най-добрите изображения и клипове от смартфоните на производителите.

 

 

Eдна от най-важните иновации при устройствата с Android през годината е Qualcomm Snapdragon 865 процесора. Архитектурата е най-мощният мобилен чип на компанията досега и предлага поддръжка за 5G технологията.

Успоредно с това Snapdragon 865 е оптимизиран за камери с 200-мегапикселова резолюция, които могат да снимат 8K видео. Тази характеристика, обаче вече предизвика противоречиви коментари сред някои специалисти.

Според тях 8К резолюцията е функция, която на този етап не носи реална полза за самите потребители. Критиките срещу този формат са свързани с три конкретни твърдения, съобщавa GizmoChina.

Първото от тях е, че факта, че дори 4K видеото все още не е достатъчно популярно сред потребителите, а този стандарт предшества 8K и от доста време е достъпен в смартфоните.

Възможността да записвате видео с такава резолюция, обаче е лимитирана до едва пет минути в Samsung Galaxy S20. Това означава, че ако желаете да направите 8K 24fps клип, който е по-дълъг ще трябва да заснемете няколко отделни видео материала. Последният проблем е размера, тъй като една минута в този формат е около 600MB, а 5-минутно видео с тази резолюция надхвърля 3GB.

Липсата на достатъчно съдържание е другия водещ проблем на 8K резолюцията.

 

Още от Digital: 6 функции на камерата, които всеки смартфон е добре да има