Тазгодишното участие на Марк Зукърбърг на F8 конференцията на компанията имаше доста по-различен характер от обикновено. Шефът на Facebook традиционно говори за нови продукти и бъдещи проекти, но сега основния акцент в речта му беше Cambridge Analytica скандала и разпространението на фалшиви новини. Социалната мрежа вече поднесе извинения на своите потребители и се съгласи да участва в редица допълнителни инициативи, които да подобрят значително качеството на публикациите. Все пак е ще е необходимо време това да се случи. 

 

Марк Зукърбърг сподели в свое изявление за Weird, че може да "оправи" Facebook и да отстрани сегашните проблеми в платформата за период от три години. Той аргументира прогнозата си с твърдението ,че няма как да наеме 30 хиляди души да работят денонощно и да очаква от тях бързи резултати. Според него е нужно всеки един от тях да премине специално обучение, като служителите трябва да бъдат разделени в отделни екипи, които да бъдат ръководени от правилните хора, за да се следи за грешки и изпълнение на предварително поставените задачи.

 

Ключов фактор за отстраняването на проблемите и фалшивите новини и профили ще има изкуствения интелект. Разработването на достатъчно добър АI софтуер, обаче е сложен и дълъг процес, който изисква време. Шефът на компанията подкани и милионите потребители и организации, с които си партнират на свой ред да помогнат като докладват всякакви прояви на неподходящо поведение. Facebook също така възнамеряват да въведат множество допълнителни мерки, с които да блокират достъпа да външни приложения и услуги до личните данни на регистрираните акаунти.

 

Oще от Digital: Шефът на Facebook разкри, че може да направи социалната мрежа платена