Защитата на личните данни онлайн е водещ приоритет за онлайн активността на потребителите. Колкото повече време прекарваме в интернет, обаче толкова по-изложени сме на редица рискове и заплахи за сигурността. От доста време смартфоните са обект на голямо внимание от страна на хакерите, които използват множество методи, за да откраднат поверителна информация.

 

1. Колко струва открадната лична информация на потребителите от Gmail за хакерите

Сериозен проблем може да възникне, ако чужди лица си осигурят достъп до финансови данни, свързани с банкови и кредитни карти. Именно това е водещата цел на киберпрестъпниците, тъй като може да донесе максимални приходи. В определени случаи е възможно да проследят всички физически места, където сме извършвали плащания, както и за онлайн покупките на потребителите.

 

 

2. Изтекоха данни за процесора Qualcomm SM8450, който ще наследи Snapdragon 888

Qualcomm са водещ производител на мобилни процесори. Повечето флагмани с Android използват Snapdragon 888 процесора през 2021г. Това е 5-нанометрова архитектура, която има Snapdragon X60 модем и представлява най-мощният чип за смартфони на компанията досега. Стратегията на компанията включва представянето на премиум версия няколко месеца след пускането на нов флагман от серията Snapdragon.

Популярният блогър Роланд Куандт вече публикува информация, че е започнала работата на наследника на Snapdragon 888. Кодовото име на чипа е "Waipio", като серийния номер е SM8450. Това е категорично доказателство, че процесора се разработва като следващия флагман на Qualcomm, тъй като Snapdragon 888 е обозначен като "SM8350" в базата данни на компанията.

 

3. Huawei ще представят 135W зарядно за смартфони и лаптопи

Батерията е ключов компонент на мобилните устройства, като все повече потребители обръщат внимание на дългото време с едно зареждане преди да направят нова покупка. Водещите производители са доста активни и подобряват непрестанно възможностите на своите хардуерни решения. Moдерните смартфони предлагат едновременно батерии с по-голям заряд, но също така използват технологии, които ги зареждат по-бързо.

Само за няколко години технологиите за бързо зареждане претърпяха сериозно развитие и набират все по-голяма популярност. Вече не е необходимо да чакаме около два часа, за да се захрани на пълен капацитет батерията на смартфоните, което бе стандарт само преди няколко години. Някои производители вече предлагат решения, които могат да го направят за броени минути.

 

 

4. YouTube тества нов начин да показва коментарите, докато гледаме видео във Full Screen режим

YouTube е предпочитана онлайн дестинация за забавление от собствениците на смартфони. Услугата предлага разнообразен каталог от музикално съдържание, документални филми и клипове в множество категории. Google непрестанно тестват нови функции, с които да направят гледането на видео в YouTube още по-бърза и удобна задача.

Вече са стартирали тестове с ограничен брой потребители с интересна актуализация на интерфейса. Според данни на Reddit собствениците на смартфони с Android могат да стартират видео във Full Screen режим и в същото време да разглеждат и скролват в секцията с коментари. Досега това не бе възможно, тъй като стартирането на клип на цял екран не оставя място за коментарите.

 

5. Apple, Google, Microsoft и Mozilla искат да стандартизират разширенията за интернет браузърите

Използването на плъгини в уеб браузърите е подходящ начин да бъдем продуктивни и подобрим тяхната функционалност. Разработката и поддръжката на разширения, обаче е трудна задача. Твърде често създателите на подобен софтуер трябва да отделят допълнително време и ресурси, за да осигурят оптимизация за всички водещи браузъри.

Някои от големите имена в индустрията сега обявиха намеренията си да обединят усилия за отстраняване на този проблем. Сред тях са Apple, Google, Microsoft и Mozilla, които официално създадоха "WebExtensions Community Group (WECG)". Основната цел на инициативата е да се разработи по-ефективна система за създаване и дистрибуция на разширенията за уеб браузърите.