Аpple ще се върнат към обичайната си стратегия да представят нови смартфони през септември. Плановете на компанията претърпяха промяна през миналата година заради пандемията. Този път няма да има забавяне от няколко седмици, както при премиерата на iPhone 12.

Второто поколение 5G смартфони с популярния бранд отново ще включва четири различни устройства. Подобренията ще обхванат всички ключови компоненти, сред които дисплеи, камери и батерии. iPhone 13 ще предложи още по-мощен процесор и по-бърз 5G модем.

 

1. iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max ще имат 120Hz дисплеи на Samsung

Една от най-съществените промени, които ни очаква е честотата за опресняване на кадрите от 120Hz. Тази стойност представлява колко пъти в секунда се обновява съдържанието показано на екрана и е особено подходящо за гейминг. Сега разбираме малко повече подробности за плановете на Apple, които отново ще си партнират със Samsung.

 

 

2. YouTube тестват функция за автоматичен превод на заглавията и описанията на клиповете

Потребителите прекарват все повече време в гледане на мултимедийно съдържание в YouTube. Всеки ден се възпроизвежда еквивалента на 1000 часа видео, което е добър пример за популярноста на платформата в световен мащаб. Водещ приоритет за Google e да стимулира потребителите да гледат по-дълго време в своите профили.

Това е ключов аспект от активността ни във видео платформата основно заради разпространението и генерирането на приходи от реклама. Вече ви съобщихме за YouTube Applause - функция за директно монетизиране на авторите. Компанията ще продължи активно да тества нови инструменти, с които да улесни най-активните потребители.

 

3. Kaкви грешки допускаме при избора на пароли

Паролите са основния инструмент, с който потребителите могат да се предпазят от хакери. Биометричните технологии също са подходящо решение, което може да гарантира сигурността на личните ни данни. Въпреки това постоянно ставаме свидетели на мащабни атаки, при които изтича информация за милиони профили онлайн. Така например скоро изтекоха личните данни на 533 млн. потребители на Facebook.

Една от основните грешки, които потребителите допускат е използването на една парола за няколко профила. В конкреният случай, ако сте жертва на хакерската атака във Facebook бихте предоставили достъп и до акаунта си в Google, ако паролата е идентична. Изтичането на информация е сериозен проблем, който е възможно да има и финансови измерения, но е подценяван от доста хора.

 

 

4. МеdiaTek ще e най-големият производител на процесори за смартфони през 2021г.

Taйванският производител вече се утвърждава като все по-сериозен конкурент на Qualcomm в мобилната индустрия. Специално внимание се обръща на процесорите за 5G смартфони, които са основен източник на растеж за MediaTek. Дълго време компанията се фокусираше върху по-евтините архитектури, но през последните месеци най-популярни са процесорите за флагмани на компанията.

Така например MediaTek са доставили със 113.8 млн. повече чипа за смартфони през 2020г. Конкретната цифра е 351.8 млн., в сравнение с 238 млн. отчетени през 2019г. Солидното  представяне позволи на тайванския бранд да изпревари Qualcomm и да най-големият производител на процесори за смартфони през изминалата година.

 

5. Смартфоните на Huawei ще започнат да получават ъпдейти към HarmonyOS през юни

Huawei продължават да инвестират внушителни средства за разработката на операционната система HarmonyOS. Последните бета версии разширяват широкия набор от функционалности и вече са достъпни за мрежата от разработчици. Софтуерната поддръжка е важен елемент от разработката на платформата, както и оптимизацията на повече приложения за HarmonyOS.

В дългосрочен план компанията иска да създаде екосистема, която да свързва милиони свързани към интернет умни устройства в един лесен за използване интерфейс. Huawei смятат, че използването на различни операционни системи във всичките ни джаджи е ненужно ограничение. HarmonyOS е софтуерна концепция, която ще гарантира, че устройствата си комуникират и взаимодействат на общ дигитален език.