Facebook e водещо мобилно приложение, което предизвиква все повече дискусии по отношение на сигурността на личните данни. Всички знаем, че компанията генерира приходи от реклама, но също така използват множество методи, с които следят своите потребители. Ако сте собственици на iPhone и активно сърфирате в социалната мрежа трябва да бъдете много внимателни.

 

1. Защо трябва да изтриете Facebook приложението от iPhone

Eксперти по сигурността предупреждават, че Facebook събира поверителна информация без знанието на потребителите. Още по-неприятното е, че няма как да се противопоставите на тези действия, предупреждават от Forbes. Taка например приложението разбира локацията, като извлича метаданни от снимките и IP адресите, дори когато изберете "Never" опцията за следене от менюто с настройки.

Сега разбираме, че Facebook използват акселерометрите на iPhone, за да получават данни за движението на собствениците им през деня. Така социалната мрежа разбира, когато си взаимодействате с други приложения и услуги.

 

 

2. 95 години от рождението на Галина Вишневская

Логото на Google днес е вдъхновено от личността на руската оперна певица, Галина Вишневская. Конкретният повод е навършването на 95 години на една от най-талантливите личности в страната през изминалия век. Израства в семейството на своята баба, тъй като родителите ѝ се развеждат в ранна възраст.

Това е най-важният човек в живота на Галина Вишневская, който отговаря изцяло за отглеждането и възпитанието на бъдещата оперна знаменитост. Още в първи клас получава първата си награда за пеене и е поощрявана от своите учители да развива невероятните си качества. Интересен подарък от детството е комплект грамофонни плочи с операта "Eвгений Онегин" на Чайковски.

 

3. Kaк да проверим кои уеб сайтове имат достъп до локацията в Mozilla Firefox

Мozilla предлагат един от най-добрите браузъри, който е подходяща алтернатива на Google Chrome. Периодичните ъпдейти и постоянното добавяне на нови функционалност допълнително оптимизират работата на Mozilla Firefox. Сигурността на личните данни е приоритет за компанията, която е създала ефективен тракер за блокиране на съдържание, директно в браузъра.

Ако искате да сърфирате анонимно в интернет вероятно искате да разберете кои страници има достъп до локацията. Можете лесно да блoкирате тази функция и да ограничите данни, които споделяте с уеб сайтовете. Ето как да го направите.

 

 

4. Защо Apple премахнаха Touch Bar от новите версии на MacBook Pro

Голямото събитие на компанията, което се проведе под слогана Apple Unleashed вече е в миналото. Както се очакваше видяхме новото поколение на лаптопите MacBook Pro, които до дни ще се продават на световния пазар. Подобренията обхващат не само дизайна, но и хардуера, тъй като устройствата се захранват от по-мощните Apple M1 Pro и М1 Pro Max процесори.

Няма как да не отбележим и отсъствието на Touch Bar, тъй като това е компонент, който от пет години е неизменна част от премиум лаптопите на Apple. Toва е тънък тъчскрийн панел, който е разположен в горната част на клавиатурата. От компанията се надяваха Touch Bar да предизвика революция в потребителското изживяване.

 

5. Процесорът Intel Core i9-12900HK oт Alder Lake серията е по-бърз от Apple M1 Max

Представителите на Alder Lake серията процесори на Intel ще задълбочат конкуренцията с AMD в премиум сегмента. Архитектурите от 12-та генерация се очакват с нетърпение от потребителите, като масовото производство ще стартира до края на 2021г. Едно от най-добрите предложения в мобилната гама Alder Lake ще бъде Intel Core i9-12900HK, който сега попадна в бенчмарк тестове проведени от wccftech.

Данните са интересни и сравняват представянето на процесора с Apple M1 Max. Според информацията Core i9-12900HK регистрира резултат от 1851 точки на Single-Core, с което изпреварва 5-нанометровия Apple M1 Max, който отчита 1785 точки. Новият процесор от Alder Lake платформата също така е с 14.5% по-бърз от своя предшественик.