С всяка изминала година хакерите стават все по-активни в опитите си да откраднат личните данни на потребителите. Дейността им е силно подпомогната от факта, че доста хора използват слаби комбинации, които могат лесно да бъдат разпознати от външен софтуер. Експертите постоянно предупреждават да отделяме време, за да подберем достатъчно добро съчетание от символи, букви и цифри.

 

1. Най-лошите пароли за 2021г.

През последната година станахме свидетели на множество кампании, които изложиха на риск масовият потребител. Въпреки постоянните съвети на специалистите повечето хора подценяват възможността да станат жертва на киберпрестъпниците. Именно заради това пароли като "abcdef", "123456" и "qwerty" са предпочитани решения за голям брой хора.

Колкото по-лесна комбинация използвате, толкова по-голям е шанса да бъдете хакнати. Автоматизираните системи от този тип могат да идентифицират за броени минути комбинациите, които не са достатъчно сигурни.

 

 

2. Учени потвърдиха за втори пациент, излекуван от ХИВ без лекарства

Последното десетилетие бе свързано с множество иновации, които промениха възможностите на съвременната медицина. Еволюцията на технологиите и потребителската електроника предостави на учените нови инструменти и средства за диагностициране на заболявания. Пандемията от COVID-19 също показа, че индустрията може да работи оптимално дори в ситуация на многобройни социални и икономически ограничения.

Учените от години се борят с една от най-коварните болести, пред които се е изправяло човечеството, а именно HIV. Международен екип от специалисти, които търсят модерни средства за лечение на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) се похвалиха с обещаващо постижение. Учените съобщават за втори пациент,  чието тяло се отървало по естествен начин от вируса, който причинява СПИН.

 

3. Мicrosoft ще направят Windows 11 по-бърз през 2022г.

Мicrosoft не крият амбициозните си планове да превърнат Windows 11 в най-популярната операционна система за компютри. Мащабният процес на актуализация на съвместимите устройства вече започне и ще отнеме месеци. Обещанията на компанията за редица новости, допълнителни функции и UI оптимизации, обаче бяха посрещнати и с редица негативни критики.

Ключови елементи от десктоп интерфейса предизвикаха неочаквани бъгове и дори забавяне в работата на устройствата на някои потребители. Софтуерните екипи на Microsoft са информирани за някои недостатъци на Windows 11 и работят над актуализации, включително и над пач за файловия мениджър. Много хора се оплакаха в интернет от бавната скорост на менюто, активирано с десния бутон ма мишката.

 

 

4. Криптирането на съобщенията във Facebook Messenger и Instagram се отлага за 2023г.

Приложенията за комуникация за важна част от живота на модерния човек. Независимо от личните предпочитания почти всеки собстрвеник на смартфони използва тази форма на дигитално общуване. Мерките за социална изолация, които се налага да спазваме около пандемията допълнително увеличиха трафика в приложения като WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger.

Общото между гореизброените заглавия е, че са притежание на Facebook, които вече се казва Meta.

 

5. Как да увеличим броя на резултатите, които виждаме в търсачката на Google

Търсенето в интернет е максимално бърза, лесна и удобна задача, благодарение на впечатляващите възможности на Google. Всеки от нас разполага с разнообразни възможности да селектира и филтрира съдържанието. Вградените инструменти на Google Search са подходящи да откривате публикации съобразно датата, размера, както и да търсите само в определени страници.

Най-популярната търсачка в интернет също така поддържа и опция да определят колко резултати виждате на началната страница. Тази функция е налична единствено за десктопите и все още не е налична за мобилните устройства.