Facebook започнаха да разпространяват нова актуализация на приложението Messenger. Най-значителното подобрение ще е свързано с криптирането на видео разговорите. Потребителите ще разполагат с възможността да извършват групови и гласови обаждания, които са базирани на End-to-End технологията за криптиране във Facebook Messenger.

 

1. Аудио и видео разговорите във Facebook Messenger вече са криптирани

По този начин може да се наслаждавате на максимална степен на сигурност, докато комуникирате с приложението. От компанията са уверени, че това ще накара повече хора да използват активно Messenger, но също ще им предостави повече контрол над чатовете и разговорите. Функцията за криптиране на чатовете с End-To-End технология е налична още от 2016г.

Социалната изолация и факта, че все повече хора използват видео разговори за комуникация ускорява работата над проекта. Според официалните данни на компанията се извършват повече от 150 млн. видео обаждания в Messenger дневно. За в бъдеще гласовите и груповите разговори в приложението вече ще се предпазват от същата технология, която гарантира сигурността на чатовете във Facebook Messenger.

 

 

 

2. Нова функция в Google Chrome ще позволи да възстановим затворените табове мигновено

Google Chrome може да се похвали, че е един от най-бързите браузъри. В същото време основната критика срещу Chrome е, че консумира твърде много системни ресурси. Намирането на оптимален баланс между тези ключови функционалности не е лесна задача.

Активната разработка и периодичните ъпдейти позволяват на компанията да оптимизира всеки ключов аспект от работата на уеб браузъра. Ускоряването на зареждането на страниците е важен приоритет за екипа, който разработва Google Chrome.

Следващото оръжие на Google за подобряване на този аспект на браузъра е нова функционалност с името "Closed Tab Cache", за която разбираме от публикация на mspoweruser. Toзи инструмент се тества от месеци от Google, но все още има експериментален характер. Все пак вече може да го изпробвате, ако изтеглите Canary версията на Google Chrome.

 

 

3. Аpple няма да увеличава цената на iPhone 13

Apple се очаква да доминират световния пазар на смартфони през втората половина на годината. Премиерата на iPhone 13 е предвидена за септември и компанията  се надява да продаде 90 млн. смартфона от серията през 2021г. Амбициозните им планове ще бъдат поставени на сериозно изпитание, тъй като  недостига на компоненти за iPhone 13 може да затрудни намирането на новия смартфон на Apple.

Все пак компанията се надява да се справи със ситуацията и да осигури достатъчно количества на iPhone 13 в първите седмици след премиерата. Отново ще видим четири версии, като двете премиум конфигурации ще имат по-добри камери и допълнителни хардуерни подобрения. Аpple са оптимизирали всички ключови компоненти на смартфоните, сред които дисплей, батерия и камери.

 

 

 

4. Защо CAPTCHA кодовете вече не са проблем за хакерите

Системите за двуфакторна автентикация и мениджърите на пароли са едни от най-важните инструменти, с които можем да се предпазим онлайн. Много уеб сайтове също така използват CAPTCHA кодове, за да редуцират дейността на ботове и автоматизирани системи.

Това са полетата, в които трябва да маркирате, че не сте робот или няколко снимки, от които трябва да изберете само някои от тях по предварително зададен критерий. Обикновено са необходими само няколко секунди, за да извършите проверката.

По този начин CAPTCHA кодовете представляват ефективна защита срещу някои от на-популярните средства на хакерите. Експерти по сигурността, обаче предупреждават, че дори тази технология не гарантира оптимална защита.

 

 

5. Старите модели смарт часовници ще имат достъп до някои от функции на Wear OS 3

Google искат да разширят влиянието си сред умните часовници, като подобрят възможностите на Wear OS. Операционната система е разработена да се конкурира с Apple Watch, но все още не се използва от достатъчно устройства. През последните месеци Google си партнира със Samsung, за да оптимизират допълнително софтуера.

Крайният резултат от сътрудничеството между двете компании се казва Wear OS 3 - унифицирана платформа за смарт часовници от последно поколение. Актуализираният софтуер предлага широк набор от нови функционалности, сред които обновено Messaging приложения, Tiles икони от трети страни, както и интеграция на Google Pay.