Любителите на игрите имат много причини да бъдат доволни от еволюцията в хардуера на смартфоните. Конфигурациите от мощни процесори, 12GB/16GB RAM и UFS 3.1 предлагат впечатляващи възможности за забавление. Разбира се другият важен елемент от изживяването е качеството на съдържанието.

 

1. Геймърските смартфони ще имат Full HD дисплеи със 144Hz честота за опресняване през 2021г.

Водещите производители се надпреварват в разработването на смартфони с големи дисплеи, които са извити и се сливат в краищата и поддържат висока резолюция. Ключова характеристика за оптимален гейминг е честотата за опресняване на кадрите, като премиум смартфоните вече предлагат 120Hz дисплеи.

 

 

2. Лаптопи с процесори на Intel и гъвкави дисплеи ще са достъпни през втората половина на 2021г.

Гъвкавите дисплеи са една от най-интересните иновации при смартфоните. Първите модели с този дизайн все още са доста скъпи, но с течение на времето проблема ще бъде преодолян. В дългосрочен план технологията ще намери приложения в други популярни джаджи. Lenovo се превърна в първата компания, която създаде гъвкав лаптоп, но едва ли дълго време ще остане единствената в този сегмент.

Иновативното устройство бе показано на няколко технологични събития, като вече ви информирахме, че първият гъвкав лаптоп Lenovo ThinkPad X1 Fold може да се купи за $2499. Един от най-големите производители на хардуер също има доста амбициозни планове за популяризирането на технологията. Представители на Intel вече са започнали разговори със своите партньори относно възможностите за съвместно сътрудничество в разработката на гъвкави лаптопи.

 

3. Колко ще спести Apple от премахването на зарядните от комплекта на iPhone 12

Серията iPhone 12 включва най-добрите смартфони на компанията досега. Apple са се погрижили да подобрят всеки един ключов компонент на устройствата. Четирите версии на iPhone 12 имат 5nm процесори, поддържат 5G, като освен по-добрите камери Pro моделите имат и LiDAR сензори. Всичките ъпгрейди, обаче останаха на заден план, тъй като Apple премахна зарядните устройства от комплекта на новите смартфони.

Компанията изтъкна екологични мотиви и желание да намали електронните отпадъци със своите устройства като причина за това решение. Аpple са уверени, че много от клиентите им разполагат със старо зарядно, което могат да използват на iPhone 12. Другият вариант е да отделите средства и да купите отделно този аксесоар от магазините на Apple.

 

 

4. Новите прозрачните телевизори на LG са вече факт

Технологиите напредват все повече и наближава новата ера на телевизорите. LG Display представи по време на CES 2021 своята нова концепция за легло с вграден прозрачен телевизор. Панелът е скрит в таблата на леглото и се издига, когато е необходимо, съобщава The Verge.

Използван е 55-инчов OLED панел, който остава прозрачен дори и, когато е включен. Той може да се издига само частично, например за да покаже известия от социалните мрежи и данни за времето и новини, когато потребителят се събужда сутрин. Естествено, може да бъде издигнат и до пълната си площ, когато потребителят иска да гледа телевизия или видео.

 

5. Смартфоните ще поддържат 100W бързо зареждане през 2021г.

Все повече компании предлагат възможност за бързо зареждане в новите си смартфони. Тази функционалност постепенно намира място и в по-достъпните устройства на пазара. Динамичната еволюция на технологиите обещава сериозни иновации в тази пазарна ниша през 2021г.

Анализаторите смятат, че до края на годината ще видим смартфони, които поддържат системи за 100W бързо зареждане. Според данни на Digtimes се очаква скоро да стартира производството на GaN-on-Si чипове с такава мощност. Доставчици на компоненти като Unikorn Semiconductor планират да разширят своето портфолио от 65W модули.