Производството на iPhone от дълги години се доминира от Foxconn, които също така ще произведат и тазгодишните версии на смартфоните. Все пак Apple обича да диверсифицира веригата си за доставки, като си партньори с голям брой външни компании. 

Luxshare и името на набиращ популярност производител на хардуер от Китай, който сега официално купи първата си фабрика за сглобяване на iPhone. Всъщност конкретните параметри на сделката разкриват, че Luxshare са се съгласили да платят сума в размер на  $471.5 млн. за две дъщерни дружества на Wistron.

Най-любопитната част около общия им договор е свързана с придобиването на контрола над ключово производствено съоръжение ръководено досега от компанията в китайския град Кушан. Информацията за сделката се появява седмици след като Luxshare не успяха да придобият Catcher Technology, които са доставчик на метални рамки за iPhone.

Преговорите между двете страни се водеха в продължение на повече от година, но в крайна сметка твърде високата цена отказва Luxshare, което насочва вниманието им към сделката с Wistron.

 

 

Регулаторите се очаква да дадат своето одобрение за реализиране на сделката преди края на календарната година. Продажбата на производственото съоръжения на Luxshare не е случайно и е част от мащабната стратегия на Apple. 

Teхнологичният гигант планира да започне сглобяването на смартфони с Luxshare в Китай, докато партньорството с Wistron ще е фокусирано към съоръженията им в Индия. Данните за продажбите бяха потвърдени пред тайванската стокова борса и са част от желанието на Apple да не предоставят голяма част от поръчките на един производител. 

Важно е да отбележим също, че Luxshare не са непознат бранд за компанията, тъй като вече участват активно в създаването на аудио слушалките AirPods, съобщавa Nikkei Asian Review.  Любопитен факт е, че основателя на Luxshare се казва Грейс Уонг, който е работил в миналото като служител на Foxconn.

 

 

Mоже да ви прозвучи странно, но Luxshare вече има по-висока пазарна капитализация, която достига до $52.8 млрд., спрямо $41.4 млрд. за тайванския производител. Получaването на бъдещи поръчки за iPhone ще се превърне в дългосрочен източник на приходи за компанията.

 

Oще от Digital: Foxconn ще инвестира $1 млрд., за да увеличи производството на iPhone в Индия