Вижте още видео ревюто на Logitech MX Family аксесоари за компютри - MX Master 3, Keys и Anywhere 3

 

През 2015 година Logitech представиха една професионална мишка, която се превърна в същински бестселър. Това беше легендарният MX Master, с който и днес работят редица истински майстори в различни области, в които качественият компютърен аксесоар е задължителна частица за гарантирането на успеха. През годините моделът еволюира и достигна до последното си поколение Logitech MX Master 3, което Digital.bg ще разгледа обстойно в това свое видео ревю.

Ще започнем с разопаковане на кутията в която идва мишката и с онагледяване на това, което Logitech са оставили в нея. Продължаваме с дизайна, който определено изглежда ефектно и е много характерен. Тези от вас, които са запалени по гейминга, знаят че А-симетричните мишки са много удобни и практични, благодарение на ето тази извивка, стърчаща извън основният корпус.

Кадрите на екраните ви във видеото над тази статия са от геймърската мишка Logitech G604 Lightspeed Wireless, която сме ви показвали преди време в самостоятелно видео ревю. Подобно дизайнерско и функционално решение от страна на Logitech има и при MX Master 3, защото също както геймърите и професионалистите, които използват мишка при ежедневната си работа се сблъскват с един голям проблем, ако я няма тази извивка, върху която ляга палеца им. Без нея, пръстът би бил в постоянен допир с повърхността върху която се пързаля мишата.

Това от една страна създава неприятно усещане, от друга влошава степента на пързаляне, заради допълнителното съпротивление, а най-неприятното идва с появата на загрубяване на кожата на това място, перманентно изтръпване и загуба на чувствителност. Дори на появата на мазол. Е вече знаете, защо нашият монтажист, който ежедневно сглобява и монтира видео за ревютата ни, обича толкова много мишки с такава форма.

По всичко личи, че MX Master 3 е създадена да прави работата на професионалистите по-лесна и приятна. Освен стандартните бутони горе, MX Master 3 има програмируеми бутони и с допълнителен скрол в ляво. С тях може да се мести напред и назад в отворените брауз прозорци или да се вкролва из Tumbnail-овете. Те са разположение така, че до тях да имате бърз достъп с палеца си. За различни програми и приложения, бутоните използват различни функции.

 

 

Например във Photoshop със страничният скрол избрате размера на четката, а при програмите за видео обработка се предвижвате в таймлайна на файла. При видео разговори двата бутона са за старт и стоп на видео, както и за спиране и пускане на звука.

 

 

Ще обърнем внимание и на основният скролер, който направен от метал и освен визуално ефектен е и технически специален. На първо място, той е изключително прецизен. В цифри това може да се онагледи с 87% по- добра прецизност в сравнение с предишното поколение на мишката - Logitech MX Master 2S. Скролерът има бутона за превключване между механичен режим и свободно въртене. Скролерът използва новата MagSpeed електромагнитна технология на компанията, благодарение на която за 1 секунда могат да се превъртят цели 1000 реда. Така скоростта която постига скролера е с 90% по-бърза от тази на стандартен механичен. Като в същото време скролерът е и доста тих. Отбелязваме това, защото ще се съгласите, че е доста дразнещо някой около вас постоянно да скрилва с мишка и да се чува неприятен щракащ звук, дори самите вие да скролвате, отново ще ви бъде неприятно.

Разглеждайки техническите характеристики на Logitech MX Master 3, спокойно можем да кажем, че макар и да е мишка за професионална употреба, Master 3 спокойно може да се използва и за гейминг. На първо място, защото по корпуса си има програмируеми бутони, които освен това са и достатъчно чувствителни. Сензорът е реагира бързо и има висок DPI. За тези от вас, които се интересуват от точни цифри, резолюцията на сензора е цели 4000dpi. Като сензорът работи върху най-разнообразни повърхности, включително и върху стъкло, като единственото условие е то да бъде с дебелина от поне 4мм. В сравнение със сензора на стандартна Logitech мишка, този на MX Master 3 е 5 пъти по-прецизен в отчитането на движенията. Мишката е Wireless и работи на 2.4 GHz.

 

 

Мишката е с вградена Li-Po батерия с 500mAh заряд, коjто ѝ предоставя до 70 часа автономна работа с едно зареждане. Ако пък се окаже така, че вече батерията е изтощена – 1 минута зареждане ще бъде достатъчна за 3 часа работа. Размерите на MX Master 3 са компактни - 124.9мм на 84.3мм, с дебелина на профила 51мм и тегло 141гр.

Макар да тестваме MX Master 3 с Windows настолен компютър, ще отбележим и нещо друго, което със сигурност ще бъде интересно и полезно на много потребители. По-конкретно на тези, които използват Mac компютри на Apple. Подобно на Logitech MX Keys клавиатурата, която има специализираните бутони на Apple, които ви показахме в нашето полезно видео в което ви показваме, как лесно да клонирате десктопа на компютъра си чрез виртуален дисплей, MX Master 3 също е оптимизирана за работа. Впрочем с тази мишка спокойно можете да движите курсора и да изпълнявате различни функции с него между десктопите на компютри с различни операционни системи.

 

При всичките тези добри впечатления от мишката, очаквахме цената ѝ да бъде доста сериозна, но кратка справка показа, че акесоарът е съвсем достъпен. В България MX Master 3 се предлага за около 180 лева.