В това свое видео ревю, Digital.bg ще ви покаже една компютърна мишка, която най-отговорно можем да заявим, че е една от най-добрите предназначени за професионална употреба. Уважаеми любители на новите и интересни технологии - Logitech MX Master 3.

Ако се питате, какво представлява една "професионална мишка", най-общо ще дефинираме, че това е мишка която трябва да има изключителна точност на движението и възприемането на всяка една от командите които ѝ задавате. Това е мишка върху която имате постоянен контрол, без никакви отклонения. Тези екстри са много важни за хората, които ще използват MX Master 3 за професионална работа - дизайнери, архитекти, художници и други за които всеки милиметър отклонение от правата на движение или забавянето при натиска на някой бутон е от огромно значение. Logitech MX Master 3 е инструментът на точно тези хора и за тях цената от около 250лв не представлява чак толкова голям проблем, при положение, че ще им спести доста главоболия, които биха имали с по-нискокачествена мишка. Така, че MX Master 3 определено не е за всеки.

Формата на MX Master 3 е толкова ергономична, че още щом хванете за първи път мишката в ръка, имате усещането, че тя е естествено нейно продължение. Корпусът е направен от приятен на допир гумиран материал, който не запарва, не се пързаля и има характерна релефна текстура. Теглото на мишката е 141гр, които са балансирани много умело от Logitech. Всички въртящи се елементи са направени от метал. Основният скролер е с толкова съвършен лагер, че когато го завъртим, той продължава сам да се върти 15 секунди след това. Това не е случано, защото Logitech са интегрирали тук своята специална елктромагнитна система Max Speed Scroll Wheel.

По данни на производителя, това колелце може да превърта до 1000 реда текст в секунда. Това обаче не означава, че скролера работи постоянно в бърз режим. Той е умен и сам разпознава според силата на завъртането, какво искате да направите. Скролерът е изключително тих, а е и мултифункционален, защото освен, че се върти, той служи още като бутон. Страничният скролер, до който имате достъп с палеца си е с по-стегнат ход и се движи изключително мазно и леко. Той служи за хоризонтално скролване. Под него имате два помощни бутона за „Back и Forward“. Това долу пък е специален Gesture бутон. Сензорът долу е с 4000dpi и реагира идеално добре. Мишката работи на всякакви повърхности, включително и на прозрачно стъкло. Това е много хитро – когато работите на стъклена маса винаги ви се налага да слагате маус пад, е тук няма да имате нужда от такъв.

Както е видно от картинките долу, мишката може да работи по радио канал или чрез Blueluetooth връзка с компютъра ви. Това ви позволява да използвате MX Master 3 едновременно с до 3 различни устройства. Превключването между тях става с помощта на този бутон долу. Да кажем, че сте свързали едновременно лаптопа и настолният си компютър, когато курсорът на мишката стигне до края на екрана, той автоматично се прехвърля към съседното устройство. Определено много полезно и пестящо време решение, защото можете да обедините дори различни операционни системи  - Windows и Mac. Забележете – можете да копирате текст от Word-ов документ на единия екран и да го копирате в друг документ на съседният екран.

В сравнение с предишното поколение, тук в предната част на периферията вече има USB Type-C порт за свързване на кабела за зареждане.  Батерията е вградена Li-Po с 500mAh заряд. Той ви е достатъчен за до 70 дни с 1 зареждане. Мишката има функция за бързо зареждане, която за минута зареждане, тя ви предоставя 3 часа работа.